ciasto napoleońskie z gotowanym skondensowanym mlekiem z gotowego ciasta francuskiego

Łatwe ciasto z gotowego ciasta francuskiego! Ciasto Napoleon z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami włoskimi. Świetny przepis, jeśli goście są na wyciągnięcie ręki lub jeśli nagle chcesz zrobić sobie małe wakacje. Ciasto jest pyszne, z dużą ilością kremu!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 46 % 33 g
węglowodany 46 % 33 g
453 kcal
IG: 3 / 45 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego, przygotuj ciasto francuskie bez drożdży (zakupione, mrożone), gotowane mleko skondensowane i masło dobrej jakości, naturalne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto francuskie należy rozmrozić, aby było miękkie i giętkie. Podziel ciasto na tyle kawałków, aby uzyskać ciasta o tej samej powierzchni (3-4 szt.). Ciasto można trochę rozwałkować. Ułóż ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Wykonaj kilka nakłuć widelcem w cieście. Włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie połącz zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane w dużej misce. Dokładnie wymieszaj te składniki, aby uzyskać najbardziej jednorodny krem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasta należy wyjąć z piekarnika, schłodzić i ułożyć na szerokiej desce, a następnie złożyć ciasto. Posmarowałem każde ciasto powstałym kremem z masła i gotowanego skondensowanego mleka. Krem należy rozprowadzać bez litości, obficie. Pomazane ciasta przycisnąłem dłonią, aby zmniejszyć wysokość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw górną warstwę bez kremu, posmarujemy ją później, więc pamiętaj, aby zostawić małą porcję kremu na wierzch ciasta. Następnie dociśnij ciasto kolejną deską do krojenia lub płaskim naczyniem, odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto stanie się gęstsze i nasycone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nałóż resztki gotowanego kremu skondensowanego na wierzch i boki ciasta. W razie potrzeby udekoruj wierzch orzechami włoskimi lub okruchami ciasta. Na noc umieść ciasto w zimnym miejscu do namoczenia. Smacznego!

dobry przepis na oszczędne gospodynie domowe! Jeśli twoja lodówka zawsze przechowuje opakowanie-inne ciasto francuskie, nigdy nie zostaniesz bez pysznego deseru!

ten przepis można urozmaicić, dodając do śmietany bitą śmietanę, świeże lub mrożone jagody, po ich rozmrożeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy