skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto Napoleon z gotowego ciasta francuskiego, przygotuj ciasto francuskie bez drożdży (zakupione, mrożone), gotowane mleko skondensowane i masło dobrej jakości, naturalne.
Krok 2:
Ciasto francuskie należy rozmrozić, aby było miękkie i giętkie. Podziel ciasto na tyle kawałków, aby uzyskać ciasta o tej samej powierzchni (3-4 szt.). Ciasto można trochę rozwałkować. Ułóż ciasta na blasze wyłożonej pergaminem. Wykonaj kilka nakłuć widelcem w cieście. Włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić.
Krok 3:
Następnie połącz zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane w dużej misce. Dokładnie wymieszaj te składniki, aby uzyskać najbardziej jednorodny krem.
Krok 4:
Gotowe ciasta należy wyjąć z piekarnika, schłodzić i ułożyć na szerokiej desce, a następnie złożyć ciasto. Posmarowałem każde ciasto powstałym kremem z masła i gotowanego skondensowanego mleka. Krem należy rozprowadzać bez litości, obficie. Pomazane ciasta przycisnąłem dłonią, aby zmniejszyć wysokość.
Krok 5:
Pozostaw górną warstwę bez kremu, posmarujemy ją później, więc pamiętaj, aby zostawić małą porcję kremu na wierzch ciasta. Następnie dociśnij ciasto kolejną deską do krojenia lub płaskim naczyniem, odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto stanie się gęstsze i nasycone.
Krok 6:
Nałóż resztki gotowanego kremu skondensowanego na wierzch i boki ciasta. W razie potrzeby udekoruj wierzch orzechami włoskimi lub okruchami ciasta. Na noc umieść ciasto w zimnym miejscu do namoczenia. Smacznego!
dobry przepis na oszczędne gospodynie domowe! Jeśli twoja lodówka zawsze przechowuje opakowanie-inne ciasto francuskie, nigdy nie zostaniesz bez pysznego deseru!
ten przepis można urozmaicić, dodając do śmietany bitą śmietanę, świeże lub mrożone jagody, po ich rozmrożeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g