kurczak nadziewany śliwkami i jabłkami

kurczak wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie. Dawno nie gotowałem całego kurczaka. Postanowiłem wypełnić tę lukę, zwłaszcza że nadzienie było godne sezonu: śliwki i jabłka z daczy. Dzięki miodowi i sosowi sojowemu kurczak ma bardzo piękną chrupiącą skórkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 22 % 8 g
207 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój śliwki na połówki, usuń pestki. Jeśli śliwki są duże, pokrój każdą połowę na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jabłka na małe plasterki, usuń nasiona. Lepiej jest wziąć małe i pachnące jabłka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz miód z sosem sojowym i wymieszaj. Połącz śliwki z jabłkami, wlej trochę sosu sojowo-miodowego i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij tuszę śliwkami i jabłkami. Rozłóż resztki owoców na blasze do pieczenia wokół kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przymocuj brzuch wykałaczkami, zawiąż nogi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej ptaka pozostałym sosem. Piec około 1 godziny w 180°C, okresowo podlewając sok z dna formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy