noworoczny Kurczak nadziewany śliwkami i jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
Krok 3:
Pokrój śliwki na połówki, usuń pestki. Jeśli śliwki są duże, pokrój każdą połowę na pół.
Krok 4:
Pokrój jabłka na małe plasterki, usuń nasiona. Lepiej jest wziąć małe i pachnące jabłka.
Krok 5:
Połącz miód z sosem sojowym i wymieszaj. Połącz śliwki z jabłkami, wlej trochę sosu sojowo-miodowego i wymieszaj.
Krok 6:
Napełnij tuszę śliwkami i jabłkami. Rozłóż resztki owoców na blasze do pieczenia wokół kurczaka.
Krok 7:
Przymocuj brzuch wykałaczkami, zawiąż nogi.
Krok 8:
Polej ptaka pozostałym sosem. Piec około 1 godziny w 180°C, okresowo podlewając sok z dna formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g