domowy chleb witaminowy na serwatce

chleb z nasionami lnu, słonecznika i dyni! Będzie bardzo przydatny i witaminowy.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 72 % 38 g
253 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do pieczenia chleba zbożowego. Nasiona są wstępnie moczone w zimnej wodzie przez 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny i serwatkę podgrzaną do temperatury pokojowej do miski do ugniatania. Następnie wlej sól i porcję przesianej mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, drożdże, ponownie dodaj część mąki. Dodaj nasiona i dodaj pozostałą mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyrabiam ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatane ciasto przesuwam do formy lekko nasmarowanej olejem roślinnym. Posyp lekko nasionami na wierzchu i umieść w ciepłym miejscu do wzrostu na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładam chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy chleb z nasionami lnu, słonecznika i dyni wyjmuję z piekarnika, odstawiam na 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmuję chleb zbożowy z formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładę na ruszcie i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aromatyczny i przewiewny domowy chleb kroję na kawałki i podaję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

chleb, który będzie zawierał tyle witamin, które znajdują się w pestkach dyni, słonecznika i lnu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy