skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowuję niezbędne produkty do pieczenia chleba zbożowego. Nasiona są wstępnie moczone w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
Krok 2:

Wlej olej roślinny i serwatkę podgrzaną do temperatury pokojowej do miski do ugniatania. Następnie wlej sól i porcję przesianej mąki.
Krok 3:

Dodaj cukier, drożdże, ponownie dodaj część mąki. Dodaj nasiona i dodaj pozostałą mąkę.
Krok 4:

Wyrabiam ciasto.
Krok 5:

Ugniatane ciasto przesuwam do formy lekko nasmarowanej olejem roślinnym. Posyp lekko nasionami na wierzchu i umieść w ciepłym miejscu do wzrostu na 1 godzinę.
Krok 6:

Wkładam chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 1 godzinę.
Krok 7:

Gotowy chleb z nasionami lnu, słonecznika i dyni wyjmuję z piekarnika, odstawiam na 2-3 minuty.
Krok 8:

Wyjmuję chleb zbożowy z formy.
Krok 9:

Kładę na ruszcie i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:

Aromatyczny i przewiewny domowy chleb kroję na kawałki i podaję.
Krok 11:

Smacznego!
chleb, który będzie zawierał tyle witamin, które znajdują się w pestkach dyni, słonecznika i lnu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


