skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: dodaj schłodzone stopione masło do śmietany, wymieszaj trzepaczką.
Krok 2:
Dodaj cukier, proszek do pieczenia.
Krok 3:
Wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj mąkę.
Krok 5:
Wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i szybko ugniataj ciasto. Powinien być elastyczny i nieco luźny.
Krok 7:
Ciasto włożyć do formy o średnicy 26 cm, rozprowadzić rękami. Zrób boki o wysokości 4 cm, lekko dociśnij widelcem. Włóż do lodówki na 10 minut.
Krok 8:
Krem: dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię do śmietany.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko.
Krok 10:
Ciasto: ułóż truskawki bez kucyków na cieście w kółko.
Krok 11:
Wlać krem.
Krok 12:
Posyp wiórkami kokosowymi na wierzchu.
Krok 13:
Piec ciasto w piekarniku przez 40 minut, w temperaturze 180 stopni, aż będzie dobrze rumiane. Wyjmij z piekarnika, dobrze ostudź!
Krok 14:
Pokrój ciasto na porcje i ciesz się!
Krok 15:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g