ciasto orzechowe

zapach domowych wypieków sprawi, że wieczór będzie naprawdę przytulny. Kawałek kruchego ciasta orzechowego z delikatnym nadzieniem to najlepszy dodatek do filiżanki herbaty lub kawy. Przepis wykorzystuje orzechy pekan, ale można również wziąć migdały, orzechy nerkowca lub inne orzechy do smaku. Smak ciasta nie zmieni się z tego u podstaw, ale nadal będzie obecny lekki smak.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 57 % 41 g
389 kcal
IG: 5 / 2 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przesiej mąkę do miski. Tutaj wlej sól i cukier. Wymieszaj szpatułką.

2. Pokrój masło w kostkę. Masło można pokroić zamrożone, a następnie odstawić na chwilę i podgrzać. Do suchych składników dodaje się masło o temperaturze pokojowej.

3. Wcieramy masło z mieszanką mąki w okruchy. Należy to zrobić rękami, tutaj łyżka i szpatułka w żaden sposób nie pomogą.

4. W środku okruchów wykonujemy wgłębienie. Włóż do niego żółtko i wlej zimną wodę.

5. Zagnieść ciasto. Zbieramy go w kulkę, pakujemy w folię spożywczą lub wkładamy do celofanowej torby. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.

6. Formę smarujemy małym kawałkiem masła. Lekko posyp mąką.

7. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj na niej ciasto na cienką warstwę. Średnica formacji powinna być większa niż średnica formy.

8. Włóż ciasto do formy, uformuj boki. Dociskamy krawędzie boków palcami do boku formy.

9. Za pomocą widelca wykonujemy nakłucia wzdłuż podstawy. Przykryj podstawę pergaminem. Jako ładunek używamy fasoli. Wlej go na pergamin. Zapobiegnie to pęcznieniu i pękaniu ciasta.

10. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.

11. W międzyczasie posiekaj duże orzechy pekan. Wlej skondensowane mleko do głębokiej miski, wlej suchy krem do ciasta i cukier, zmiel składniki widelcem lub ubij mikserem. Druga metoda pomoże lepiej wymieszać składniki.

12. Rozbij jaja kurze do powstałej mieszanki, dodaj wanilię. Jeszcze raz dobrze ubij.

13. Powstałą masę wylewa się na upieczoną podstawę. Posyp posiekanymi orzechami. Przykryj folią. Wysyłamy do piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 30-35 minut.

podawaj ciasto na ciepło lub całkowicie schłodzone. W każdym razie będzie pyszny.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzechy pekan - 687   kcal/100g
  • Pekan - 691   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Suchy krem do ciasta - 400   kcal/100g

Podobne przepisy