skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski. Tutaj wlej sól i cukier. Wymieszaj szpatułką.
2. Pokrój masło w kostkę. Masło można pokroić zamrożone, a następnie odstawić na chwilę i podgrzać. Do suchych składników dodaje się masło o temperaturze pokojowej.
3. Wcieramy masło z mieszanką mąki w okruchy. Należy to zrobić rękami, tutaj łyżka i szpatułka w żaden sposób nie pomogą.
4. W środku okruchów wykonujemy wgłębienie. Włóż do niego żółtko i wlej zimną wodę.
5. Zagnieść ciasto. Zbieramy go w kulkę, pakujemy w folię spożywczą lub wkładamy do celofanowej torby. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.
6. Formę smarujemy małym kawałkiem masła. Lekko posyp mąką.
7. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj na niej ciasto na cienką warstwę. Średnica formacji powinna być większa niż średnica formy.
8. Włóż ciasto do formy, uformuj boki. Dociskamy krawędzie boków palcami do boku formy.
9. Za pomocą widelca wykonujemy nakłucia wzdłuż podstawy. Przykryj podstawę pergaminem. Jako ładunek używamy fasoli. Wlej go na pergamin. Zapobiegnie to pęcznieniu i pękaniu ciasta.
10. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.
11. W międzyczasie posiekaj duże orzechy pekan. Wlej skondensowane mleko do głębokiej miski, wlej suchy krem do ciasta i cukier, zmiel składniki widelcem lub ubij mikserem. Druga metoda pomoże lepiej wymieszać składniki.
12. Rozbij jaja kurze do powstałej mieszanki, dodaj wanilię. Jeszcze raz dobrze ubij.
13. Powstałą masę wylewa się na upieczoną podstawę. Posyp posiekanymi orzechami. Przykryj folią. Wysyłamy do piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 30-35 minut.
podawaj ciasto na ciepło lub całkowicie schłodzone. W każdym razie będzie pyszny.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Orzechy pekan - 687 kcal/100g
- Pekan - 691 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Suchy krem do ciasta - 400 kcal/100g