zapiekanka warzywna z kalafiora i ziemniaków

ten przepis nie wymaga drogich produktów, a smak potrawy jest po prostu fantastyczny. Możesz przygotować taką zapiekankę na lunch lub kolację, aby nakarmić smaczną i satysfakcjonującą całą rodzinę.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
92 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do zapiekanki ziemniaczanej z kalafiorem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalafior podzielony na małe kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól do wrzącej wody, dodaj ziemniaki i kapustę, gotuj przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko do pojemnika, dodaj jajka, posiekane zioła i przyprawy śmietany, wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź wodę, w której gotowano ziemniaki i kapustę, i lekko zmiksuj warzywa, pozostawiając kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać trochę startego sera do posiekanych warzyw (część sera pozostawić do posypania zapiekanki) i wlać mieszaninę mleka, wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. W przygotowanej formie rozprowadzam przygotowaną mieszaninę, równomiernie rozprowadzam po całej formie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładam formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50-55 minut, w zależności od piekarnika. 10 minut przed gotowaniem wyjmuję zapiekankę z piekarnika, posypuję startym serem i wkładam z powrotem do piekarnika, aż stanie się złoty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową zapiekankę z ziemniaków i kalafiora wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kroję na kawałki i podaję. Smacznego!

zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem jest delikatna, soczysta, o łagodnym kremowym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy