skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do zapiekanki ziemniaczanej z kalafiorem.
Krok 2:
Kalafior podzielony na małe kwiatostany.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.
Krok 4:
Dodaj sól do wrzącej wody, dodaj ziemniaki i kapustę, gotuj przez 10 minut.
Krok 5:
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 6:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Wlej mleko do pojemnika, dodaj jajka, posiekane zioła i przyprawy śmietany, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Odcedź wodę, w której gotowano ziemniaki i kapustę, i lekko zmiksuj warzywa, pozostawiając kawałki.
Krok 10:
Wlać trochę startego sera do posiekanych warzyw (część sera pozostawić do posypania zapiekanki) i wlać mieszaninę mleka, wymieszać.
Krok 11:
Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. W przygotowanej formie rozprowadzam przygotowaną mieszaninę, równomiernie rozprowadzam po całej formie.
Krok 12:
Wkładam formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50-55 minut, w zależności od piekarnika. 10 minut przed gotowaniem wyjmuję zapiekankę z piekarnika, posypuję startym serem i wkładam z powrotem do piekarnika, aż stanie się złoty.
Krok 13:
Gotową zapiekankę z ziemniaków i kalafiora wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 14:
Kroję na kawałki i podaję. Smacznego!
zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem jest delikatna, soczysta, o łagodnym kremowym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g