ciasto wiśniowe w czekoladzie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 2:
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia.
Krok 3:
Dodaj kefir.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko.
Krok 5:
Posiekaj czekoladę nożem.
Krok 6:
Oczyść jagodę z ogonów i nasion, dodaj skrobię, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj czekoladę do ciasta, wymieszaj.
Krok 8:
Połóż pergamin na dnie formy o średnicy 22 cm, posmaruj olejem.
Krok 9:
Rozłóż ciasto i ułóż jagody na wierzchu.
Krok 10:
Piec ciasto w piekarniku przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
Krok 11:
W procesie pieczenia wiśnie z czekoladą opadają na dno,a wiśnie są jakby owinięte czekoladą, czyli wiśnie w czekoladzie.
Krok 12:
Niech ciasto całkowicie ostygnie, a następnie posyp cukrem pudrem. Bardzo smaczne połączenie wiśni i czekolady oraz delikatne i przewiewne ciasto kefirowe. Spróbuj koniecznie!
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g