ciasto wiśniowe w czekoladzie

bardzo delikatne, soczyste, wilgotne ciasto czekoladowo-jagodowe! W procesie pieczenia wiśnie z czekoladą opadają na dno,a wiśnie są jakby owinięte czekoladą, czyli wiśnie w czekoladzie. Bardzo smaczne połączenie wiśni i czekolady oraz delikatne i przewiewne ciasto kefirowe. Spróbuj koniecznie!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 81 % 48 g
215 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę, proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czekoladę nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oczyść jagodę z ogonów i nasion, dodaj skrobię, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czekoladę do ciasta, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pergamin na dnie formy o średnicy 22 cm, posmaruj olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto i ułóż jagody na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ciasto w piekarniku przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W procesie pieczenia wiśnie z czekoladą opadają na dno,a wiśnie są jakby owinięte czekoladą, czyli wiśnie w czekoladzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech ciasto całkowicie ostygnie, a następnie posyp cukrem pudrem. Bardzo smaczne połączenie wiśni i czekolady oraz delikatne i przewiewne ciasto kefirowe. Spróbuj koniecznie!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy