babeczki waniliowe z kremem bostońskim

niezrównanie pyszne, piękne i apetyczne! Babeczki waniliowe z kremem bostońskim można uznać za miniaturowe repliki bostońskiego ciasta kremowego-słynnego amerykańskiego deseru. Każda babeczka jest wypełniona delikatnym kremem i ozdobiona puszystą czapką czekoladowego ganache.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 59 % 33 g
323 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki waniliowe z kremem bostońskim? Najpierw zrób krem i ganache. Muszą stać. Jak zrobić krem bostoński? Podziel jajka na białka i żółtka. Białka trafią do ciasta, żółtka do śmietany. Wymieszaj zimne mleko z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym na patelni. Dodaj skrobię. Postaw wszystko na małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy masa zacznie bulgotać i zgęstnieć, zdejmij ją z ognia. Schłodzić przez 5 minut, a następnie dodać zmiękczone masło. Mieszaj śmietanę, aż będzie gładka. Przykryj folią tak, aby spoczywała na powierzchni kremu. Zapobiegnie to tworzeniu się skorupy. Wyjmij krem do ostygnięcia w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić czekoladowy ganache? Śmietankę podzielić na dwie części, Każda po 100 ml. jedną część włożyć do lodówki do ostygnięcia. Pozostałe 100 ml śmietany podgrzej na patelni do temperatury 40 stopni. Dodaj czekoladę do śmietany i pozwól jej się stopić. Dokładnie wymieszaj. Następnie pozwól kremowej mieszance czekoladowej dobrze ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostałe 100 ml schłodzonej śmietany ubić w gęstą pianę. Wybierając krem, zwróć uwagę na ich jakość — nie powinny zawierać tłuszczów roślinnych i innych dodatków. W przeciwnym razie śmietana może się nie ubić. Przeczytaj o tym, jak prawidłowo ubić śmietanę na końcu przepisu. Stopniowo wprowadzaj do śmietany schłodzoną masę kremowo-czekoladową. Dokładnie ubij powstały ganache, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaje upiec babeczki. Jak zrobić babeczki waniliowe? Ubij miękkie masło z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę. Następnie wprowadzaj białka pojedynczo, za każdym razem mieszając ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej połowę porcji mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj mleko i wodę. I na koniec znowu mąka. Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj papierowe foremki do babeczek. Wlać ciasto na 2/3 wysokości. Umieść kokilki na blasze do pieczenia lub w puszce na muffinki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiec babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. Schłodzić gotowe babeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij środek schłodzonych babeczek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż krem do torby do gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciśnij go do babeczek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ganache włóż również do torby do gotowania z dyszą zamknięta gwiazda. Wyciśnij ganache na babeczki za pomocą pięknej czapki. Gotowe! Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy