skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje jagody, a jednocześnie sortujemy. Jagody powinny być dojrzałe, bez śladów zepsucia, bez gałązek.
2. Wlej czyste przygotowane jagody na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Pozwól jagodom wyschnąć.
3. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła.
4. Rozłóż jagody na dnie formy. Rozłóż jagody równą warstwą.
5. Włącz piekarnik z wyprzedzeniem, podgrzej do 180 stopni.
6. Podczas podgrzewania pieca przygotujemy ciasto. Rozbij jajka do głębokiej miski, wlej tutaj cukier.
7. Ubij składniki mikserem elektrycznym, aż będą puszyste. Używamy maksymalnej mocy.
8. Do powstałej masy dodaj śmietanę, trochę cukru waniliowego i szczyptę soli.
9. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką. Następnie przesiej mąkę do mieszanki. Mąkę należy przesiać nie od razu, ale w częściach. Za każdym razem mieszając ciasto, aż będzie gładkie.
10. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż na naleśnikach. Wlej ciasto do formy. Posyp powierzchnię cukrem.
11. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Wlej Charlotte na cukier.
12. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy Charlotte przez około 25 minut.
aby mieć 100% pewności co do gotowości ciasta, należy przeprowadzić test suchej zapałki. Aby to zrobić, wystarczy przebić Charlotte przez środek drewnianym szpikulcem lub wykałaczką, możesz również użyć zwykłej zapałki. Jeśli szpikulec (wykałaczka, zapałka) wyjdzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g