Charlotte z jagodami

ciasto jagodowe na herbatę rozjaśni każdy dzień! Charlotte z jagodami to nowa wersja ulubionego ciasta jabłkowego wszystkich. Jagody witaminizują wypieki, nadając im niespotykaną świeżość i urok. Możesz upiec Charlotte według tego przepisu w jednej dużej formie lub w kilku małych foremkach. To jest opcjonalne. Ciasto jest miękkie, delikatne, umiarkowanie wilgotne. Ilość cukru jest wskazana dla średniego poziomu słodyczy. W razie potrzeby jego ilość można dostosować do własnych upodobań: uczynić słodszym lub odwrotnie.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 73 % 33 g
207 kcal
IG: 12 / 9 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Moje jagody, a jednocześnie sortujemy. Jagody powinny być dojrzałe, bez śladów zepsucia, bez gałązek.

2. Wlej czyste przygotowane jagody na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Pozwól jagodom wyschnąć.

3. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła.

4. Rozłóż jagody na dnie formy. Rozłóż jagody równą warstwą.

5. Włącz piekarnik z wyprzedzeniem, podgrzej do 180 stopni.

6. Podczas podgrzewania pieca przygotujemy ciasto. Rozbij jajka do głębokiej miski, wlej tutaj cukier.

7. Ubij składniki mikserem elektrycznym, aż będą puszyste. Używamy maksymalnej mocy.

8. Do powstałej masy dodaj śmietanę, trochę cukru waniliowego i szczyptę soli.

9. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką. Następnie przesiej mąkę do mieszanki. Mąkę należy przesiać nie od razu, ale w częściach. Za każdym razem mieszając ciasto, aż będzie gładkie.

10. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż na naleśnikach. Wlej ciasto do formy. Posyp powierzchnię cukrem.

11. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Wlej Charlotte na cukier.

12. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy Charlotte przez około 25 minut.

aby mieć 100% pewności co do gotowości ciasta, należy przeprowadzić test suchej zapałki. Aby to zrobić, wystarczy przebić Charlotte przez środek drewnianym szpikulcem lub wykałaczką, możesz również użyć zwykłej zapałki. Jeśli szpikulec (wykałaczka, zapałka) wyjdzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy