pyszny kurczak pieczony z owocami i warzywami

najsmaczniejsze, pachnące, apetyczne, świąteczne danie na stole! Bardzo ciekawe połączenie składników danie z kurczakiem, warzywami i owocami na świątecznym stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 16 % 5 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój kurczaka na porcje (niezbyt małe).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż do wygodnego pojemnika i dodaj sól (nie pełną łyżkę stołową), sos sojowy 3 łyżki.l., suszone zioła, zmiażdżony czosnek, czarny i czerwony pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jabłka na 4 części, usuń rdzeń i skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na 4 części, usuwając łodygę, włóż do kubka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śliwki przecinamy na pół i usuwamy nasiona, a winogrona dzielimy na osobne jagody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż wszystkie nasze składniki na jednym rondlu, dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz piec, wlej na patelnię i dobrze podgrzej olej słonecznikowy. Ponownie dobrze wymieszaj kurczaka ze składnikami, włóż go na patelnię i smaż na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż smażonego kurczaka i nasze owoce z pomidorami równomiernie w wygodnym pojemniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 20 minut, a następnie przełączamy na 100 gr. gotuj przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasz pachnący i pyszny kurczak jest gotowy! Smacznego dla wszystkich!

to danie jest idealne zarówno na świąteczny stół, jak i na romantyczną kolację z ukochaną osobą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy