pieczone buraki z sokiem z cytryny

dobre i zdrowe danie pod każdym względem! Pieczone buraki z cytryną i ziołami znacznie poprawiają smak sałatek i dodatków z buraków.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 43 % 9 g
136 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Po dokładnym umyciu buraków posmaruj oliwą z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zawiń buraki w folię. Wkładamy do wygodnego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy wyłączonym piekarniku pozwól burakom dojść do gotowości przez kolejne 20 minut i wyjmij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj świeże warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój buraki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pięknie rozprowadź na wygodnym dla Ciebie naczyniu i polej sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj buraki oliwą z oliwek i posyp sezamem z ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze pieczone buraki z cytryną są gotowe na obiad! Smacznego dla wszystkich!

pieczone buraki z cytryną i ziołami znacznie poprawiają smak sałatek i dodatków z buraków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy