skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę przez drobne sito 2-3 razy. Lepiej nie ignorować tego procesu. Jeśli mąka jest natleniona, herbatniki łatwiej rosną podczas pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Wlej połowę porcji cukru do białek, ubij na stabilne szczyty. Podczas przechylania lub obracania pojemnika białka nie powinny się z niego wylewać.
3. Pozostały cukier wsypujemy do żółtek, razem z cukrem wsypujemy cukier waniliowy. Ubijamy Biel.
4. Łączymy obie masy, mieszamy. W częściach Wprowadzamy przesianą mąkę. Zagnieść ciasto szpatułką. Ciasto nie musi być długo mieszane, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt rośnie.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp mąką. Wlej ciasto do formy. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 35 minut.
6. Ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż go na ruszcie. Niech ostygnie. Aby łatwo wyjąć biszkopt z formy, przechodzimy nożem wzdłuż krawędzi boku formy. Biszkopt pakujemy w folię spożywczą i pozostawiamy na 8-12 godzin. Ten moment można przegapić, ale istnieje możliwość, że biszkopt kruszy się podczas krojenia.
7. Włóż mascarpone do miski. Tutaj wlej cukier puder. Ubij mikserem, aż będzie gładki. Dodaj skondensowane mleko, ponownie ubij.
8. Pokrój biszkopt na wymaganą ilość ciast, nasącz je syropem. Posmaruj ciasta grubą warstwą kremu serowego. Zbieramy ciasto.
9. W razie potrzeby powierzchnię ciasta można wyrównać pozostałą śmietaną. Możesz wyrównać cienką warstwą lub przejść dwa razy. Zależy ile kremu zostało. Lub zostaw ciasto tak, jak jest i polej lukrem. Niech ciasto ostygnie w lodówce przez godzinę.
10. Czekoladę łamiemy na kawałki. Podgrzej śmietanę do bardzo gorącego stanu, ale nie gotuj. Dodaj kroplę różowego barwnika żelowego do gorącej śmietany. Mieszać. Wlej czekoladę śmietaną, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
11. Polej schłodzone ciasto lukrem. Na zimnej powierzchni lukier na bazie czekolady szybko twardnieje, tworząc w ten sposób piękne smugi.
możesz ozdobić takie ciasto świeżymi kwiatami. Okazuje się bardzo piękny!
Poczęstuj się! Niech wakacje będą niezapomniane!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g