ciasto ze świeżymi kwiatami

bardzo delikatne ciasto zachwyci swoim smakiem! Ciasto ze świeżymi kwiatami wygląda pięknie i świątecznie. Zwykle tak dekorują ciasta na wesele, ale na każde inne święto taka dekoracja będzie odpowiednia. Motyw kwiatowy jest szczególnie istotny w sezonie letnim i jesiennym. Udekoruj ciasta różami, chryzantemami, liliami i innymi kwiatami zgodnie z porą roku i życzeniem. Ilość składników jest przeznaczona do małej formy o średnicy około 16-18 centymetrów. Jeśli weźmiesz formę o dużej średnicy, ciasto nie będzie tak wysokie.
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 63 % 42 g
362 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

1. Przesiej mąkę przez drobne sito 2-3 razy. Lepiej nie ignorować tego procesu. Jeśli mąka jest natleniona, herbatniki łatwiej rosną podczas pieczenia.

2. Oddziel białka od żółtek. Wlej połowę porcji cukru do białek, ubij na stabilne szczyty. Podczas przechylania lub obracania pojemnika białka nie powinny się z niego wylewać.

3. Pozostały cukier wsypujemy do żółtek, razem z cukrem wsypujemy cukier waniliowy. Ubijamy Biel.

4. Łączymy obie masy, mieszamy. W częściach Wprowadzamy przesianą mąkę. Zagnieść ciasto szpatułką. Ciasto nie musi być długo mieszane, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt rośnie.

5. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp mąką. Wlej ciasto do formy. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 35 minut.

6. Ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż go na ruszcie. Niech ostygnie. Aby łatwo wyjąć biszkopt z formy, przechodzimy nożem wzdłuż krawędzi boku formy. Biszkopt pakujemy w folię spożywczą i pozostawiamy na 8-12 godzin. Ten moment można przegapić, ale istnieje możliwość, że biszkopt kruszy się podczas krojenia.

7. Włóż mascarpone do miski. Tutaj wlej cukier puder. Ubij mikserem, aż będzie gładki. Dodaj skondensowane mleko, ponownie ubij.

8. Pokrój biszkopt na wymaganą ilość ciast, nasącz je syropem. Posmaruj ciasta grubą warstwą kremu serowego. Zbieramy ciasto.

9. W razie potrzeby powierzchnię ciasta można wyrównać pozostałą śmietaną. Możesz wyrównać cienką warstwą lub przejść dwa razy. Zależy ile kremu zostało. Lub zostaw ciasto tak, jak jest i polej lukrem. Niech ciasto ostygnie w lodówce przez godzinę.

10. Czekoladę łamiemy na kawałki. Podgrzej śmietanę do bardzo gorącego stanu, ale nie gotuj. Dodaj kroplę różowego barwnika żelowego do gorącej śmietany. Mieszać. Wlej czekoladę śmietaną, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

11. Polej schłodzone ciasto lukrem. Na zimnej powierzchni lukier na bazie czekolady szybko twardnieje, tworząc w ten sposób piękne smugi.

możesz ozdobić takie ciasto świeżymi kwiatami. Okazuje się bardzo piękny!

Poczęstuj się! Niech wakacje będą niezapomniane!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy