ciasto biszkoptowe z sufletem wiśniowym

psotna Świnka ozdobi świąteczny stół! Ciasto biszkoptowe z sufletem wiśniowym na Nowy Rok 2019 jest nierealistycznie pyszne! Wiśnie mogą być używane mrożone, świeże lub z dżemu. Najważniejsze-jagody powinny być bez pestek. Mastyk można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie. Jeśli wybór padł na drugą opcję, należy to zrobić z wyprzedzeniem, a nie przed dekoracją.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 74 % 54 g
369 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Kakao przesiać do miski. Wlać wrzącą wodę. Wystarczy wrząca woda, aby masa przypominała gęstą śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.

2. Rozbij jajka do miski miksera. Wlej do nich połowę porcji cukru. Ubijaj do puszystości przez 10 minut przy maksymalnej mocy. Masa powinna wybielić.

3. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mąkę do masy jajecznej. Jednocześnie nie przestajemy ubijać składników, ale już przy minimalnej mocy.

4. A teraz wlej określoną ilość wrzącej wody i oleju słonecznikowego. Nadal ubijamy. Następnie dodaj kakao.

5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, smarujemy niewielką ilością oleju słonecznikowego. Wlej ciasto do formy.

6. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 nradusów. Piec biszkopt przez 30 minut.

7. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadź śmietanę do wrzenia, a następnie zalej ją czekoladą. Pozwól mu się stopić. Mieszaj, aż będzie gładka. Pozostawiać.

8. Wlej żelatynę do miski, zalej niewielką ilością wody (50 ml). Mieszać. Odstawiamy na 10-15 minut.

9. Ubij schłodzoną śmietanę z minimalną prędkością, aż zgęstnieje. Następnie, nie przestając bić, wlej syrop wiśniowy do śmietany cienkim strumieniem.

10. Spuchniętą żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej, a następnie wlej do śmietany. Mieszać.

11. Pokrój biszkopt na trzy ciasta. Jedno ciasto, górne, pokroić w paski. Zbieramy ciasto w dzielonym pierścieniu. Rozłóż pierwsze ciasto. paski herbatnika układamy wzdłuż boków pierścienia. Układamy mocno, aby nie było pęknięć.

12. Ciasto impregnujemy syropem wiśniowym. Rozłóż wiśnie. Podlewamy go ganache. Możesz podlewać z torby do gotowania lub za pomocą łyżeczki.

13. Rozłóż suflet, przykryj ciasto pozostałym ciastem. Ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

14. W międzyczasie przygotujemy krem wyrównujący. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Łączymy go ze zmiękczonym masłem. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.

15. Wyjmij ciasto z pierścienia, umieść na podłożu. Wyrównaj kremem maślanym za pomocą szpatułki do gotowania. Wysyłamy do lodówki na godzinę.

16. Po godzinie wygładzamy ewentualne nierówności. Ciasto pokrywamy różowym mastyksem, który wcześniej zwijamy w cienką warstwę. Wygładź, odetnij nadmiar. Mastyk jest plastikowy, nie jest trudny w obsłudze.

17. Wytnij uszy, nos, oczy. Ogólnie rzecz biorąc, tworzymy psotną twarz świnki. Możesz przykleić szczegóły do ciasta alkoholem lub wódką. Smarujemy miejsce mocowania pędzlem i mocujemy część.

ciasto jest gotowe! Możesz zacząć świętować Nowy Rok!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy