skład / składniki
metoda gotowania
1. Kakao przesiać do miski. Wlać wrzącą wodę. Wystarczy wrząca woda, aby masa przypominała gęstą śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.
2. Rozbij jajka do miski miksera. Wlej do nich połowę porcji cukru. Ubijaj do puszystości przez 10 minut przy maksymalnej mocy. Masa powinna wybielić.
3. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mąkę do masy jajecznej. Jednocześnie nie przestajemy ubijać składników, ale już przy minimalnej mocy.
4. A teraz wlej określoną ilość wrzącej wody i oleju słonecznikowego. Nadal ubijamy. Następnie dodaj kakao.
5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, smarujemy niewielką ilością oleju słonecznikowego. Wlej ciasto do formy.
6. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 nradusów. Piec biszkopt przez 30 minut.
7. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadź śmietanę do wrzenia, a następnie zalej ją czekoladą. Pozwól mu się stopić. Mieszaj, aż będzie gładka. Pozostawiać.
8. Wlej żelatynę do miski, zalej niewielką ilością wody (50 ml). Mieszać. Odstawiamy na 10-15 minut.
9. Ubij schłodzoną śmietanę z minimalną prędkością, aż zgęstnieje. Następnie, nie przestając bić, wlej syrop wiśniowy do śmietany cienkim strumieniem.
10. Spuchniętą żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej, a następnie wlej do śmietany. Mieszać.
11. Pokrój biszkopt na trzy ciasta. Jedno ciasto, górne, pokroić w paski. Zbieramy ciasto w dzielonym pierścieniu. Rozłóż pierwsze ciasto. paski herbatnika układamy wzdłuż boków pierścienia. Układamy mocno, aby nie było pęknięć.
12. Ciasto impregnujemy syropem wiśniowym. Rozłóż wiśnie. Podlewamy go ganache. Możesz podlewać z torby do gotowania lub za pomocą łyżeczki.
13. Rozłóż suflet, przykryj ciasto pozostałym ciastem. Ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
14. W międzyczasie przygotujemy krem wyrównujący. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Łączymy go ze zmiękczonym masłem. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.
15. Wyjmij ciasto z pierścienia, umieść na podłożu. Wyrównaj kremem maślanym za pomocą szpatułki do gotowania. Wysyłamy do lodówki na godzinę.
16. Po godzinie wygładzamy ewentualne nierówności. Ciasto pokrywamy różowym mastyksem, który wcześniej zwijamy w cienką warstwę. Wygładź, odetnij nadmiar. Mastyk jest plastikowy, nie jest trudny w obsłudze.
17. Wytnij uszy, nos, oczy. Ogólnie rzecz biorąc, tworzymy psotną twarz świnki. Możesz przykleić szczegóły do ciasta alkoholem lub wódką. Smarujemy miejsce mocowania pędzlem i mocujemy część.
ciasto jest gotowe! Możesz zacząć świętować Nowy Rok!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g