skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową porcji cukru na stabilne szczyty. Ubij żółtka z pozostałym białym cukrem.
2. Łączymy obie masy. Przesiej do nich mąkę, delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.
3. Wlej ciasto do rozłącznej formy wysmarowanej masłem. Wysyłamy do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczenie zajmie od 25 do 35 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.
4. Gotowy biszkopt schładza się w formie, a następnie wyjmuje i przenosi na ruszt. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, pokrój go na dwa ciasta. Czapka, która powstała podczas pieczenia, nie jest potrzebna, należy ją odciąć. Powierzchnia powinna być równa.
5. Agar-agar wlać do miski. Napełnij niewielką ilością wody, pozwól jej pęcznieć.
6. Wlej śmietanę do rondla, tutaj rozprowadzamy mleko skondensowane. Wymieszaj, Wyślij do ognia. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ale nie gotować.
7. Następnie dodaj spuchnięty agar-agar, gotuj mieszaninę przez 2 minuty przy ciągłym mieszaniu.
8. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do niej cukier waniliowy i wlewamy gorącą kremową mieszankę. Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
9. Umieść jedno ciasto w dzielonym pierścieniu kulinarnym. Impregnujemy syropem. Wlej mieszankę kremowo-czekoladową. Impregnujemy również drugie ciasto, układamy je na powierzchni.
10. Przykryj ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na noc (to około 8-10 godzin).
11. Przygotuj krem do wyrównania. Biała czekolada jest łamana na kawałki, topiona w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie połącz ze zmiękczonym masłem. Ubij mikserem.
12. Ciasto wyjmujemy z pierścienia, przenosimy na podłoże. Powstałą śmietaną wyrównujemy powierzchnię ciasta. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny.
13. Rozwałkuj cienką warstwę mastyksu, przykryj nim ciasto. Wygładź, odetnij nadmiar. Z mastyksu czekoladowego robimy kałużę dla świni. Z zielonej trawy.
14. Przystępujemy do dekorowania ciasta. Figurki muszą być wykonane z wyprzedzeniem. Można je również zamówić w specjalistycznym sklepie ze słodyczami. Naprawiamy części alkoholem lub wódką. A dekoracje wolumetryczne lepiej naprawić wykałaczkami lub drewnianymi szaszłykami.
ciasto można podawać na stole.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g