ciasto suflet z białą czekoladą Świnia

zaskocz swoich bliskich pięknym ciastem na Nowy Rok! Ciasto suflet z białą czekoladą na Rok Świni 2019 ma wspaniały wygląd. Pod całym tym pięknem znajduje się delikatny biszkopt z kremowym sufletem i białą czekoladą. Ciasto pokryte jest kremem maślanym. Ciasta są nasączone syropem cukrowym, chociaż można je namoczyć rumem, likierem, klonem lub syropem jagodowym. Najtrudniejszą częścią jest wystrój. Tutaj musisz ciężko pracować, pokazać wyobraźnię. Musisz zrobić figurki i dekoracje z wyprzedzeniem, możesz nawet za kilka dni. Dobrze przechowują się w plastikowym pojemniku.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 69 % 47 g
375 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową porcji cukru na stabilne szczyty. Ubij żółtka z pozostałym białym cukrem.

2. Łączymy obie masy. Przesiej do nich mąkę, delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.

3. Wlej ciasto do rozłącznej formy wysmarowanej masłem. Wysyłamy do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczenie zajmie od 25 do 35 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.

4. Gotowy biszkopt schładza się w formie, a następnie wyjmuje i przenosi na ruszt. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, pokrój go na dwa ciasta. Czapka, która powstała podczas pieczenia, nie jest potrzebna, należy ją odciąć. Powierzchnia powinna być równa.

5. Agar-agar wlać do miski. Napełnij niewielką ilością wody, pozwól jej pęcznieć.

6. Wlej śmietanę do rondla, tutaj rozprowadzamy mleko skondensowane. Wymieszaj, Wyślij do ognia. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ale nie gotować.

7. Następnie dodaj spuchnięty agar-agar, gotuj mieszaninę przez 2 minuty przy ciągłym mieszaniu.

8. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do niej cukier waniliowy i wlewamy gorącą kremową mieszankę. Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.

9. Umieść jedno ciasto w dzielonym pierścieniu kulinarnym. Impregnujemy syropem. Wlej mieszankę kremowo-czekoladową. Impregnujemy również drugie ciasto, układamy je na powierzchni.

10. Przykryj ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na noc (to około 8-10 godzin).

11. Przygotuj krem do wyrównania. Biała czekolada jest łamana na kawałki, topiona w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie połącz ze zmiękczonym masłem. Ubij mikserem.

12. Ciasto wyjmujemy z pierścienia, przenosimy na podłoże. Powstałą śmietaną wyrównujemy powierzchnię ciasta. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny.

13. Rozwałkuj cienką warstwę mastyksu, przykryj nim ciasto. Wygładź, odetnij nadmiar. Z mastyksu czekoladowego robimy kałużę dla świni. Z zielonej trawy.

14. Przystępujemy do dekorowania ciasta. Figurki muszą być wykonane z wyprzedzeniem. Można je również zamówić w specjalistycznym sklepie ze słodyczami. Naprawiamy części alkoholem lub wódką. A dekoracje wolumetryczne lepiej naprawić wykałaczkami lub drewnianymi szaszłykami.

ciasto można podawać na stole.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy