skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej skrobię kukurydzianą, płatki kokosowe, szczyptę soli do głębokiej miski, a także przesiej mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Rozbij jaja kurze do miski miksera. Ubijaj z najwyższą prędkością przez minutę. Następnie wlej cukier, kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsty, kremowy. Zajmie to co najmniej 7-8 minut.
3. Do powstałej masy wlej suche składniki w dwóch etapach, za każdym razem delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry. Do tego nadaje się drewniana lub silikonowa szpatułka.
4. Wlej ciasto do formy, której dno jest wstępnie wyłożone pergaminem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po określonym czasie odstawiamy biszkopt w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i wyjmujemy z formy. Odetnij górę nożem, aby przyciąć powierzchnię herbatnika. Zmiel go blenderem na okruchy, przyda się.
5. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wlej śmietanę do rondla, umieść na małym ogniu. Włóż ser do tej samej patelni, dodaj ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy i jednocześnie mieszamy trzepaczką, aby ser szybko się stopił.
6. Wlej połowę porcji cukru i mąki, szybko wymieszaj trzepaczką. Dodaj masło, zdejmij patelnię z ognia.
7. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka wprowadzamy do już schłodzonej masy, ubijamy mikserem do uzyskania gładkości.
8. I ubij białka z pozostałym cukrem i kroplą soku z cytryny. Ubijaj do stabilnych szczytów. Łączymy masę serową z białkami, tylko bardzo ostrożnie, aby białka nie opadły. Aby to zrobić, dodaj masę do białek w częściach, a nie wszystkie naraz.
9. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, umieść miskę z wodą na dolnym poziomie. Wyściełamy dzieloną formę pergaminem (nie tylko spód, ale także boki). Rozłóż biszkopt na dnie formy, wlej suflet.
10. Ciasto pieczemy nad łaźnią wodną na drugim poziomie piekarnika. Zajmie to 1 godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na kolejne 20 minut, a następnie otwórz drzwi i pozostaw na kolejne 30 minut.
11. A teraz wysyłamy ciasto bezpośrednio w formie do lodówki. Pozostaw na całą noc (8-10 godzin). Po określonym czasie ciasto można wyjąć z formy. Posyp powierzchnię wcześniej przygotowaną bułką tartą i podawaj.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g