serowe ciasto biszkoptowe

niezwykłe ciasto! Wszyscy będą zachwyceni jego smakiem! Ciasto serowe to świetny sposób na zaskoczenie gości. Ciasto nie jest mdłe, o wyrazistym serowo-kremowym smaku. W biszkopcie wyraźnie wyczuwalne są nuty kokosowego aromatu. Ogólnie rzecz biorąc, całe ciasto jest lekkie, przewiewne, rozpływa się w ustach. Jeden minus-nie można go natychmiast zjeść. Ciasto powinno stać przez noc w lodówce, aby suflet mógł się związać.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 47 % 25 g
299 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Wlej skrobię kukurydzianą, płatki kokosowe, szczyptę soli do głębokiej miski, a także przesiej mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj.

2. Rozbij jaja kurze do miski miksera. Ubijaj z najwyższą prędkością przez minutę. Następnie wlej cukier, kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsty, kremowy. Zajmie to co najmniej 7-8 minut.

3. Do powstałej masy wlej suche składniki w dwóch etapach, za każdym razem delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry. Do tego nadaje się drewniana lub silikonowa szpatułka.

4. Wlej ciasto do formy, której dno jest wstępnie wyłożone pergaminem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po określonym czasie odstawiamy biszkopt w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i wyjmujemy z formy. Odetnij górę nożem, aby przyciąć powierzchnię herbatnika. Zmiel go blenderem na okruchy, przyda się.

5. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wlej śmietanę do rondla, umieść na małym ogniu. Włóż ser do tej samej patelni, dodaj ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy i jednocześnie mieszamy trzepaczką, aby ser szybko się stopił.

6. Wlej połowę porcji cukru i mąki, szybko wymieszaj trzepaczką. Dodaj masło, zdejmij patelnię z ognia.

7. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka wprowadzamy do już schłodzonej masy, ubijamy mikserem do uzyskania gładkości.

8. I ubij białka z pozostałym cukrem i kroplą soku z cytryny. Ubijaj do stabilnych szczytów. Łączymy masę serową z białkami, tylko bardzo ostrożnie, aby białka nie opadły. Aby to zrobić, dodaj masę do białek w częściach, a nie wszystkie naraz.

9. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, umieść miskę z wodą na dolnym poziomie. Wyściełamy dzieloną formę pergaminem (nie tylko spód, ale także boki). Rozłóż biszkopt na dnie formy, wlej suflet.

10. Ciasto pieczemy nad łaźnią wodną na drugim poziomie piekarnika. Zajmie to 1 godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na kolejne 20 minut, a następnie otwórz drzwi i pozostaw na kolejne 30 minut.

11. A teraz wysyłamy ciasto bezpośrednio w formie do lodówki. Pozostaw na całą noc (8-10 godzin). Po określonym czasie ciasto można wyjąć z formy. Posyp powierzchnię wcześniej przygotowaną bułką tartą i podawaj.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy