Delikatna bułka z gotowanym skondensowanym mlekiem

bardzo delikatna bułka, natychmiast odleci ze stołu. z herbatą
Nina SergeevnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 39 % 24 g
węglowodany 50 % 31 g
344 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka cukrem (weź połowę cukru), stopniowo dodawaj mleko, nie przestając ubijać, dodaj olej roślinny. Dodajemy mąkę. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyszło takie ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka z pozostałym cukrem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do stojących szczytów

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie białka w kilku etapach delikatnie dodaj do ciasta

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarowałem papieru), wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia bułki wymieszaj gotowane mleko skondensowane z masłem (temperatura pokojowa)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowa bułka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy bułka jest ciepła, zwiń ją, odczekaj 5 minut, aby trochę ostygła, a następnie włóż nasz krem (aby wypłynął), włóż do lodówki na około godzinę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotową bułkę można posypać cukrem pudrem, czekoladą lub jak ja kokosem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy