skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski. Możesz nawet przejść tę procedurę kilka razy, na pewno nie będzie to zbyteczne. Mąka powinna być puszysta, natleniona.
2. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Ubij białka z większą połową cukru na stabilne, mocne szczyty. Ubij żółtka z pozostałym białym cukrem.
3. Łączymy masę białkową i żółtkową, delikatnie mieszamy szpatułką. W częściach wprowadzamy mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem powoli mieszamy ciasto.
4. Dodaj ekstrakt kokosowy do gotowego ciasta. Jeśli nie ma takiego, zastąp go wanilią. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, smarujemy masłem.
5. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie pozwól biszkoptowi całkowicie ostygnąć.
6. Podczas pieczenia biszkoptu przygotujemy pianki. Pokrój każdą piankę Marshmallow na dwie płytki. Możesz również pokroić w małe kostki. Aby pianki nie przykleiły się do noża, zwilż nóż w gorącej wodzie.
7. Natychmiast ubij schłodzone białka z minimalną prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość. Dodaj ekstrakt kokosowy (cóż, lub wanilię). Krem powinien zamienić się w bujną masę o dość gęstej konsystencji,a także zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. Krem doskonale zachowuje swój kształt.
8. Schłodzony biszkopt kroimy na trzy ciasta. Rozłóż warstwę pianek na Dolnym cieście, a następnie obficie posmaruj bitą śmietaną, wypełniając wszystkie puste przestrzenie. W ten sposób zbieramy ciasto.
9. Boki i powierzchnię pokrywamy bitą śmietaną. Dodatkowo dekorujemy boki wiórkami kokosowymi. Nawiasem mówiąc, te same wióry można dodać do śmietany, aby wzmocnić smak kokosowy. Ale to jako opcja, opcjonalnie.
ciasto jest gotowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal / 100g