ciasto Marshmallow

Przygotuj łatwe ciasto na herbatę! Natychmiast odleci ze stołu! Ciasto Marshmallow to lekki, przewiewny klasyczny biszkopt, pianki, płatki kokosowe i bita śmietana. Brzmi kusząco! Aby ciasto nie było mdłe, cukier nie jest dodawany do śmietany, ponieważ sama pianka jest bardzo słodka. Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać do smaku. Tutaj musisz działać według własnego uznania.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 68 % 39 g
305 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski. Możesz nawet przejść tę procedurę kilka razy, na pewno nie będzie to zbyteczne. Mąka powinna być puszysta, natleniona.

2. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Ubij białka z większą połową cukru na stabilne, mocne szczyty. Ubij żółtka z pozostałym białym cukrem.

3. Łączymy masę białkową i żółtkową, delikatnie mieszamy szpatułką. W częściach wprowadzamy mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem powoli mieszamy ciasto.

4. Dodaj ekstrakt kokosowy do gotowego ciasta. Jeśli nie ma takiego, zastąp go wanilią. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, smarujemy masłem.

5. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie pozwól biszkoptowi całkowicie ostygnąć.

6. Podczas pieczenia biszkoptu przygotujemy pianki. Pokrój każdą piankę Marshmallow na dwie płytki. Możesz również pokroić w małe kostki. Aby pianki nie przykleiły się do noża, zwilż nóż w gorącej wodzie.

7. Natychmiast ubij schłodzone białka z minimalną prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość. Dodaj ekstrakt kokosowy (cóż, lub wanilię). Krem powinien zamienić się w bujną masę o dość gęstej konsystencji,a także zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. Krem doskonale zachowuje swój kształt.

8. Schłodzony biszkopt kroimy na trzy ciasta. Rozłóż warstwę pianek na Dolnym cieście, a następnie obficie posmaruj bitą śmietaną, wypełniając wszystkie puste przestrzenie. W ten sposób zbieramy ciasto.

9. Boki i powierzchnię pokrywamy bitą śmietaną. Dodatkowo dekorujemy boki wiórkami kokosowymi. Nawiasem mówiąc, te same wióry można dodać do śmietany, aby wzmocnić smak kokosowy. Ale to jako opcja, opcjonalnie.

ciasto jest gotowe! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal / 100g

Podobne przepisy