skład / składniki
metoda gotowania
ubij jajko kurze z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj śmietanę, sodę i sól i jeszcze raz dobrze ubij. Partiami dodajemy przesianą mąkę i proszek kakaowy, mieszamy mikserem. Po dodaniu prawie całej mąki ugniatamy ciasto rękami, aż będzie miękkie, elastyczne, uformujemy z niego kulkę, włożymy do plastikowej torby i wyślemy do lodówki na 30 minut.
wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj warstwę o grubości około 1 cm i użyj foremek lub szklanki, aby wyciąć ciasteczka z ciasta. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej ciasteczka. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kiedy ciasteczka się zarumienią - są gotowe.
ciasteczka przygotowane według tego przepisu nie starzeją się przez długi czas, pozostają miękkie i smaczne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g