Chudy mannik na soku pomarańczowym

Szybka pyszna soczysta manna z cytrusowym nastrojem! Chudy mannik z minimalnym zestawem niedrogich produktów okazuje się po prostu niesamowity! Przygotowanie jest szybkie i łatwe.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 76 % 48 g
300 kcal
IG: 4 / 31 / 65

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj cukier do soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj semolinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło, skórkę z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i pozostaw masę na 30 minut, aby semolina pęczniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę i mąkę w dwóch dawkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy