biszkopt czekoladowy z kakao do ciasta

Idealny do każdego kremu! Biszkopt czekoladowy, który jest szybki w przygotowaniu, jest dość prosty, zawsze okazuje się bujny i bardzo smaczny!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 74 % 48 g
276 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać kakao przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź suchą i czystą miskę, w której rozbijamy jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka mikserem na białą pianę, dodając cukier w małych porcjach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i kontynuuj ubijanie. Powstała bardzo bujna mieszanka jaj i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj kakao z mąką na gładką masę i przesiewaj, Dodaj do naszej mieszanki jajeczno-cukrowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj, podnieś naszą mieszankę łopatką, zachowując jej lekkość i lekkość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź formę do ciasta, przykryj ją pergaminem i posmaruj masłem...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do niego nasze ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól naszej masie czekoladowej rozproszyć się w formie i odstawić na 20-30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Wyłącz piekarnik i odstaw biszkopt na 5 minut. Schłodzić gotowy biszkopt przez 15-20 minut przy uchylonych drzwiach w wyłączonym piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy z piekarnika formę z biszkoptem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przechodzimy przez formę cienkim ostrzem noża, otwieramy formę, usuwamy pierścień i usuwamy spód pergaminem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pyszny, dość miękki i przewiewny biszkopt jest gotowy! Pokrój nasz biszkopt na trzy równe części, które są następnie nasączone kremem, do smaku i dla amatora.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie w domu idealnego biszkoptu na ciasto razem!

idealny biszkopt czekoladowy na ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy