ciasto czekoladowo-twarogowe z jabłkami i wiśniami

Przygotowanie jest szybkie i proste, nawet ręce się nie brudzą! Ciasto wygląda bardzo efektownie jak ciasto . Nadaje się zarówno na świąteczny stół , jak i na herbatę .
LeoniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 59 % 24 g
203 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka pokroić w plasterki, posypać cynamonem i skrobią . Rozmrozić wiśnie i posypać skrobią . Oddziel białka od żółtek . Ubij miękkie masło z cukrem i szczyptą soli, dodaj 2 żółtka, śmietanę, wanilinę .Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta . Ciasto okaże się miękkie, łatwo jest ułożyć szpatułką w natłuszczonej formie (mam rozłączną 24 cm ) , zrobić małe boki i położyć połowę owoców na wierzchu .

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż formę do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15-20 minut . W międzyczasie robimy suflet . Ubij białe 3 jajka z cukrem i wanilią . Dodaj twarożek, śmietanę , masło, skrobię i ubij do uzyskania gładkości .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij ciasto z piekarnika , polej je sufletem , a pozostałe owoce na wierzchu . Jeśli suflet jest płynny, najpierw włóż go do piekarnika na 5 minut , aby się związał, a następnie włóż owoce . Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 40 minut, aż wyschnie . Odstawić ciasto .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z pozostałych białek zrobić krem białkowy . Aby to zrobić, ubij schłodzone białka z cukrem, wanilią i kwasem cytrynowym na twarde szczyty . Następnie zwolnij mikser i dodaj zmiękczone masło na małe kawałki . Posmaruj nasze ciasto kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin . W przypadku wersji świątecznej lepiej jest zrobić krem białkowy (przepisy są na stronie) i udekorować torbą cukierniczą .

Uwielbiam ciasto czekoladowe, twarożek i owoce , więc wymyśliłem ten przepis .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy