skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka pokroić w plasterki, posypać cynamonem i skrobią . Rozmrozić wiśnie i posypać skrobią . Oddziel białka od żółtek . Ubij miękkie masło z cukrem i szczyptą soli, dodaj 2 żółtka, śmietanę, wanilinę .Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta . Ciasto okaże się miękkie, łatwo jest ułożyć szpatułką w natłuszczonej formie (mam rozłączną 24 cm ) , zrobić małe boki i położyć połowę owoców na wierzchu .
Krok 2:
Włóż formę do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15-20 minut . W międzyczasie robimy suflet . Ubij białe 3 jajka z cukrem i wanilią . Dodaj twarożek, śmietanę , masło, skrobię i ubij do uzyskania gładkości .
Krok 3:
Wyjmij ciasto z piekarnika , polej je sufletem , a pozostałe owoce na wierzchu . Jeśli suflet jest płynny, najpierw włóż go do piekarnika na 5 minut , aby się związał, a następnie włóż owoce . Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 40 minut, aż wyschnie . Odstawić ciasto .
Krok 4:
Z pozostałych białek zrobić krem białkowy . Aby to zrobić, ubij schłodzone białka z cukrem, wanilią i kwasem cytrynowym na twarde szczyty . Następnie zwolnij mikser i dodaj zmiękczone masło na małe kawałki . Posmaruj nasze ciasto kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin . W przypadku wersji świątecznej lepiej jest zrobić krem białkowy (przepisy są na stronie) i udekorować torbą cukierniczą .
Uwielbiam ciasto czekoladowe, twarożek i owoce , więc wymyśliłem ten przepis .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g