udka z kurczaka z bakłażanem w sosie teriyaki

to danie można przygotować na każdą uroczystość. To danie już gotowałem, ale z sosem sojowym. W tym roku postanowiłem powtórzyć, zastępując sos sojowy teriyaki. Okazało się, moim zdaniem, znacznie bardziej udane.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
133 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Marynata.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż czosnek przez prasę. W misce wymieszaj sos teriyaki, czosnek, cukier, przyprawy do kurczaka, czarny pieprz i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nogi i bakłażan umyć i osuszyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bakłażan umyć i pokroić w dużą kostkę. Połóż na kurczaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażan i kurczak Połącz w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej kurczaka bakłażanem marynatą, wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw do marynowania na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kurczaka z bakłażanem do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45-50 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie polej kurczaka sosem z dna formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy