babeczka czekoladowa ze śliwkami i orzechami włoskimi

wspaniałe jesienne wypieki na herbatę lub kawę. Zwykle robię dużo rzeczy ze śliwek. Ale nie w tym roku. Dlatego w wolnym czasie postanowiłem wypełnić lukę i przygotować tę wspaniałą śliwkową babeczkę o jasnym aromacie cynamonu. Poczęstuj się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 60 % 32 g
284 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło do czekolady i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę masła czekoladowego do jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz ubij masę mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jogurt, olej roślinny i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj orzechy i dodaj do ciasta. Dodałam jeszcze garść gorzkiej czekolady w kroplach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby orzechy i czekolada były równomiernie rozłożone na cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż połówki śliwek na cieście, wciskając je w ciasto. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy