magiczne pieczenie

tradycyjne wieńce na Wielkanoc - stojak na barwniki! Ale co powstrzymuje nas przed rozpieszczaniem się takim smakołykiem każdego innego dnia? Przygotowanie ich nie jest trudne, a wynik jest niesamowity! Trochę wysiłku, a niesamowite wypieki na herbatę są gotowe! Słodkie ciasto z kwaśnym, aromatycznym nadzieniem to idealne połączenie. Możesz zastąpić żurawinę porzeczkami lub innymi — nie będzie gorzej.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 41 g
251 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić magiczne wypieki? Ciasto: rozcieńczyć świeże prasowane drożdże w mleku. Dodaj szklankę mąki. Lekko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Dodaj ubite jajka z solą i cukrem, dodaj resztę mąki i wymieszaj, dodając małe porcje miękkiego masła. Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i przylega do dłoni i powierzchni roboczej. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nadzienie: zmiel żurawinę za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Dodaj skórkę i cukier. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczenie: posyp mąką stół, rozwałkuj ciasto na warstwę 60 x 30 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zakryj środek formacji najpierw prawą krawędzią, a następnie lewą. Ściśnij krawędzie produktu i lekko przejdź wałkiem do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij kawałek na 12 poprzecznych pasków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy pasek za pomocą opaski uciskowej, złóż w kształt wieńca, ściśnij końce. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i ułóż wieńce. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe wieńce lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

ważne : przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

jak wymienić drożdże prasowane na suche, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy