skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić magiczne wypieki? Ciasto: rozcieńczyć świeże prasowane drożdże w mleku. Dodaj szklankę mąki. Lekko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Dodaj ubite jajka z solą i cukrem, dodaj resztę mąki i wymieszaj, dodając małe porcje miękkiego masła. Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i przylega do dłoni i powierzchni roboczej. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 2:
Nadzienie: zmiel żurawinę za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Dodaj skórkę i cukier. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Krok 3:
Pieczenie: posyp mąką stół, rozwałkuj ciasto na warstwę 60 x 30 cm.
Krok 4:
Zakryj środek formacji najpierw prawą krawędzią, a następnie lewą. Ściśnij krawędzie produktu i lekko przejdź wałkiem do ciasta.
Krok 5:
Wytnij kawałek na 12 poprzecznych pasków.
Krok 6:
Zwiń każdy pasek za pomocą opaski uciskowej, złóż w kształt wieńca, ściśnij końce. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i ułóż wieńce. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 7:
Gotowe wieńce lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
ważne : przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
jak wymienić drożdże prasowane na suche, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g