babeczka duża z rodzynkami i pomarańczą

pachnąca domowa babeczka o doskonałej strukturze i smaku! Duża pomarańczowa babeczka jest łatwa do przygotowania, nie wymaga dużego wysiłku i dużo czasu, a na końcu na stole jest piękna i pyszna babeczka, która zachwyci twoich domowników i gości! Aby uzyskać udane ciasto, ważne jest wcześniejsze przygotowanie naczynia do pieczenia i piekarnika, aby jak najszybciej upiec gotowe ciasto. Reakcja z sodą jest wystarczająco szybka, więc nie zaniedbuj tego zalecenia.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 70 % 43 g
302 kcal
IG: 5 / 9 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną pomarańczową babeczkę, przygotuj mąkę pszenną najwyższej jakości, jedną dużą pomarańczę, cukier granulowany, sodę oczyszczoną, silnie gazowaną wodę, olej roślinny, trochę rodzynek i odrobinę drobnej soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i małą szczyptę drobnej soli. Na tym etapie możesz również dodać trochę słodkich przypraw do swojego smaku, na przykład mielony cynamon, mielony imbir, startą gałkę muszkatołową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie opłucz pomarańczę, obierz ją i wyciśnij sok (potrzeba 100 ml soku). W misce o odpowiedniej objętości połącz skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, wodę gazowaną i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie połącz mieszankę mąki i masła pomarańczowego i szybko wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj umyte rodzynki lub inne suszone owoce (takie jak suszone wiśnie lub żurawina). Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki w całej objętości ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowe ciasto do przygotowanej formy i włóż do piekarnika już nagrzanego do 180 stopni. Piecz pomarańczową babeczkę dużą przez około 40 minut, aż lekko wyrośnie i lekko się zrumieni. Gotowe ciasto należy wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy, ostudzić do temperatury pokojowej i przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy