szynka z udka z kurczaka

pyszna i soczysta domowa szynka DIY. Szynka z udka z kurczaka to prosty i niedrogi przepis. Okazuje się, że nie jest tak suchy jak filet z kurczaka, gotuje się szybko i łatwo.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 3 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 50 min

udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kość i skórę. Pokrój na małe, dowolne kawałki. Drobno posiekaj marchewki i czosnek. W głębokim pojemniku połącz pokrojone uda, marchewkę, czosnek, zioła, sól, czarny pieprz, dodaj żelatynę i wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw na 20 minut. Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zawiąż krawędzie i wyślij do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni na 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez pół godziny. Weź plastikową butelkę lub puszkę lub papierową butelkę z soku, która nada kształt przyszłej szynce i wyślij tam mięso z kurczaka z bulionem. Dociśnij niewielką wagę do góry, ostudź do temperatury pokojowej i wyślij do lodówki na noc. Pokrój dobrze zamrożoną szynkę ostrym nożem i podawaj. Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy