ziemniaki w boczku

kulinarne arcydzieło na talerzu-pyszne, oryginalne i proste. I jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ same ziemniaki są nasycone, a także pachnący boczek. Jeśli masz ziemniaki, paski bekonu i przynajmniej trochę przypraw, przygotujesz danie, które spodoba się każdemu, kogo będziesz traktować. Gotuj na każdy posiłek. Zachwyć swoją rodzinę i gości tak pysznym daniem na święta. Na koniec zabierz ze sobą w drogę, do pracy i do natury, gdzie musisz tylko ogrzać się przy ognisku.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 73 % 16 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw ugotujmy wszystko. Uwolnijmy boczek od pakowania próżniowego, tak jak w moim przypadku. I wycinasz żądaną liczbę plasterków na długość i szerokość. Zdecydujmy się na długość, chociaż sprawdzone - im więcej bekonu, tym smaczniejszy jest gotowy produkt. Ale nie musisz się zbytnio angażować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki i obierz. A potem zdecydujemy, czy gotujemy w całości, w plasterkach, czy w połówkach, na surowo, czy masz już ugotowane ziemniaki, jak w moim przypadku. Nawiasem mówiąc, od tego zależy czas gotowania. Oddzieliłem odpowiednią liczbę małych ziemniaków, które zostały zamrożone jako kęs i już rozmrożone. Pieczone ziemniaki również okazały się doskonałe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A następnie dopraw ziemniaki, przecinając duże bulwy na pół, oliwą z oliwek i przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paski boczku dobrze doprawiłam również pieprzem i przyprawami. Nie wkładałem soli, ponieważ nie używam, ale możesz dodać sól do smaku. Jeśli masz wersję surowej wędzonej wieprzowiny, sól najprawdopodobniej nie będzie potrzebna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż każdy ziemniak na pasku wieprzowiny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owiń mocno ziemniaki boczkiem i zabezpiecz czymś. Może to być na przykład drewniany szpikulec. Lub, jeśli nie ma nic, a następnie włóż ziemniaki do formy, aby miejsce krawędzi boczku było na dole-boczek chwyci się pod ciepłem i nie rozwinie się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wszystko należy wysłać w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czterdzieści minut wystarczy, aby uzyskać takie piękne. Gdy ziemniaki są gorące, można je posypać startym serem. Ponieważ wciąż miałem ziemniaki, upiekłem je w piekarniku, a następnie podałem razem z gotowymi ziemniakami w boczku.

i więcej porad

najlepiej gotować z żółtymi ziemniakami, które mają mniej skrobi.

weź bulwy o tej samej wielkości, a następnie wszystkie są takie same i ugotowane.

obieranie bulw. Nie zapomnij dobrze umyć ziemniaków szczotką.

piecz ziemniaki na surowo i na surowo, na wpół ugotowane, a nawet po zamrożeniu gotowych ziemniaków.

jeśli chcesz, dodaj trochę smalcu, cebuli i innych składników.

nie zapomnij doprawić gotowego dania przyprawami i przyprawami, ziołami i tartym serem.

to danie kuchni rosyjskiej podawane jest z paskami boczku jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.

jeśli ziemniaki są młode, wystarczy je dobrze umyć.

gotowe produkty okażą się jeszcze piękniejsze, jeśli przycinasz ziemniaki, nadając im pożądany kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy