ciasto czekoladowe noworoczne

oryginalne ciasto noworoczne z orzechami i suszonymi śliwkami! Piękne kulinarne arcydzieło z bogatym nadzieniem - noworoczna uczta deserowa na świąteczny stół!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 58 % 38 g
373 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij pięć najświeższych jajek do dużej miski, dodaj trochę soli i ubij mikserem w lekką pianę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj części cukru i kontynuuj dokładne ubijanie mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij w dobrą mieszankę jajeczno-cukrową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na talerzu przesiać dwukrotnie mąkę i kakao.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż części kakao z mąką do mieszanki jajeczno-cukrowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łopatką delikatnie wymieszaj, zachowując lekkość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazało się, że ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na patelni, na dnie której pergamin i boki są posmarowane masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno stać na 15-20 minut. Piekarnik włączamy na 165-170 stopni i wkładamy do niego naszą formę z ciastem na 40 minut, po czym odstawiamy na kolejne 10 minut przy wyłączonym piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój suszone śliwki na kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż suszone śliwki do miski, napełnij koniakiem i zamknij pokrywkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy biszkopt dzieli się na trzy identyczne ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odsącz suszone śliwki przez sito, usuwając nadmiar płynu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij zimną śmietanę mikserem na lekką pianę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj gotowane mleko skondensowane do śmietany.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kontynuuj ubijanie do dobrej i gęstej piany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze posmaruj pierwsze ciasto kremem, wyrównując je szpatułką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż śliwki na śmietanie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż prażony orzech do torby i lekko rozbij go tłuczkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj orzech do suszonych śliwek.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Z góry przykryj drugim ciastem, posmaruj i udekoruj podobnie jak pierwsze. Rozłóż trzecią warstwę i włóż ciasto do lodówki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zaczynamy robić krem ganache z podgrzanej czekolady

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Do którego dodajemy masło

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    I dokładnie wymieszaj składniki mikserem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Nakładamy ganache na ciasto, szpatułką wypełniamy górę i boki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Nałóż ganache drugą cieńszą warstwą i wyrównaj szpachelką.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozwałkuj mastyks cienkim wałkiem do ciasta 3 mm.warstwa.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Nawijamy mastyks na wałek do ciasta, a następnie nakładamy go na ciasto i spłaszczamy żelazkiem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Następnie zaczynamy dekorować nasz tort urodzinowy.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Nasze eleganckie, pyszne, piękne ciasto noworoczne jest gotowe! Miłych Świąt dla wszystkich!

najsmaczniejszy prosty i oryginalny deser na Nowy Rok 2019, który z pewnością spodoba się całej rodzinie i gościom!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy