podwójne kruche ciasteczka z dżemem

zawsze elegancka, aromatyczna i niepowtarzalna domowa uczta! Dość łatwe do zrobienia kruche ciasteczka z dżemem morelowym i gotowanym skondensowanym mlekiem będą doskonałym dodatkiem do herbaty lub kawy!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 64 % 47 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty do wygodnego przygotowania ciasteczek są pobierane w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż bardzo miękkie masło do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 150 gr. do masła. cukier puder i wymieszać szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem na puszystą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko kurze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj dwa żółtka, oddzielając białko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie ubij, aż będzie gładka, 3-4 minuty. Przesiać 150 gr. mąki, dodać do ciasta szczyptę soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj nieco więcej niż 0,5 herbaty.l. proszek do pieczenia ciasta i 1 herbata.l. cukier waniliowy i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiać pozostałą mąkę i ponownie wymieszać szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli ciasto jest trochę lepkie, dodaj do niego trochę mąki, aż będzie elastyczne i zagniataj rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp matę silikonową mąką 0,5 łyżki. L.i rozłóż na nim ciasto. Zagniatamy ciasto, ugniatamy i dzielimy na dwie części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formujemy ciasto z pierwszej części ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj ciasto na cienkie 3 mm.warstwa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bierzemy foremkę i robimy puste miejsca na ciasteczka w postaci kwiatów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj drugą część ciasta na cienką warstwę i wykonaj puste miejsca z otworami równymi ilości z powstałymi kwiatami. Usuwamy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i zaczynamy dekorować dżemem morelowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj gotowanym skondensowanym mlekiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasze eleganckie, smaczne, piękne i dość kruche ciasteczka są gotowe!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wpatrywanie się w te piękne ciasteczka natychmiast podnosi nastrój!

kruche i kruche ciasteczka, które wyglądają apetycznie i bardzo ładnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy