skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty do wygodnego przygotowania ciasteczek są pobierane w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Włóż bardzo miękkie masło do miski.
Krok 3:
Dodaj 150 gr. do masła. cukier puder i wymieszać szpatułką.
Krok 4:
Ubij mikserem na puszystą masę.
Krok 5:
Dodaj jajko kurze.
Krok 6:
Dodaj dwa żółtka, oddzielając białko.
Krok 7:
Dokładnie ubij, aż będzie gładka, 3-4 minuty. Przesiać 150 gr. mąki, dodać do ciasta szczyptę soli.
Krok 8:
Dodaj nieco więcej niż 0,5 herbaty.l. proszek do pieczenia ciasta i 1 herbata.l. cukier waniliowy i dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Przesiać pozostałą mąkę i ponownie wymieszać szpatułką.
Krok 10:
Jeśli ciasto jest trochę lepkie, dodaj do niego trochę mąki, aż będzie elastyczne i zagniataj rękami.
Krok 11:
Posyp matę silikonową mąką 0,5 łyżki. L.i rozłóż na nim ciasto. Zagniatamy ciasto, ugniatamy i dzielimy na dwie części.
Krok 12:
Formujemy ciasto z pierwszej części ciasta.
Krok 13:
Rozwałkuj ciasto na cienkie 3 mm.warstwa.
Krok 14:
Bierzemy foremkę i robimy puste miejsca na ciasteczka w postaci kwiatów.
Krok 15:
Rozłóż puste miejsca na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 16:
Rozwałkuj drugą część ciasta na cienką warstwę i wykonaj puste miejsca z otworami równymi ilości z powstałymi kwiatami. Usuwamy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.
Krok 17:
Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i zaczynamy dekorować dżemem morelowym.
Krok 18:
Udekoruj gotowanym skondensowanym mlekiem.
Krok 19:
Nasze eleganckie, smaczne, piękne i dość kruche ciasteczka są gotowe!
Krok 20:
Wpatrywanie się w te piękne ciasteczka natychmiast podnosi nastrój!
kruche i kruche ciasteczka, które wyglądają apetycznie i bardzo ładnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g