skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Krok 3:
Roztop masło.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i ponownie ubij stopione masło.
Krok 5:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Ugniataj banany widelcem, uważając, aby nie pozostały duże grudki.
Krok 8:
Wymieszaj puree bananowe z resztą składników, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec ciasto przez około 1 godzinę w 180°C.
Krok 10:
Krem.
Krok 11:
W misce blendera umieść obrane i pokrojone na kawałki banany, śmietanę, cukier i cukier waniliowy.
Krok 12:
Ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie. W przypadku kremu lepiej jest wziąć grubszą śmietanę - domową. A ubijanie wcale nie trwa długo. W przeciwnym razie krem okaże się zbyt płynny i rozprzestrzeni się. Jeszcze lepiej, zetrzyj banany osobno za pomocą blendera, a następnie wymieszaj je z gęstą śmietaną z cukrem i wymieszaj. Możesz ubić mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 13:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój wzdłuż na dwa ciasta.
Krok 14:
Posmaruj ciasta kremem bananowym i ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta posmaruj również pozostałą śmietaną.
Krok 15:
Możesz posypać ciasto pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut, a następnie podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g