ciasto bananowe z kremem

to nieskomplikowane ciasto bananowe rozjaśni Twoją herbatę. Podawaj z herbatą, kawą, cykorią i innymi ulubionymi napojami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 73 % 33 g
224 kcal
IG: 3 / 26 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i ponownie ubij stopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj banany widelcem, uważając, aby nie pozostały duże grudki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj puree bananowe z resztą składników, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec ciasto przez około 1 godzinę w 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Krem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce blendera umieść obrane i pokrojone na kawałki banany, śmietanę, cukier i cukier waniliowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie. W przypadku kremu lepiej jest wziąć grubszą śmietanę - domową. A ubijanie wcale nie trwa długo. W przeciwnym razie krem okaże się zbyt płynny i rozprzestrzeni się. Jeszcze lepiej, zetrzyj banany osobno za pomocą blendera, a następnie wymieszaj je z gęstą śmietaną z cukrem i wymieszaj. Możesz ubić mikserem, aż będzie puszysty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój wzdłuż na dwa ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasta kremem bananowym i ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta posmaruj również pozostałą śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz posypać ciasto pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut, a następnie podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy