pieczone uszy wieprzowe na świątecznym stole

świąteczna gorąca przekąska na stole-nie możesz odciągnąć pyszności za uszy! Uszy wieprzowe z sosem to przysmak, który każdy pokocha!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 15 g
tłuszcze 57 % 24 g
węglowodany 7 % 3 g
281 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Uszy wieprzowe należy dokładnie umyć, wyczyścić i namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie wyczyścić i ponownie dokładnie spłukać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opuść uszy wieprzowe na średnim ogniu, z zamkniętą pokrywką, przez godzinę, dodając sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy przygotowywać sos i wkładamy keczup do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj równą ilość majonezu do keczupu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij i dodaj dwa ząbki czosnku i 0,5 łyżeczki.L. musztarda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze i dokładnie wymieszaj, dodaj czarny pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smarujemy jedno z uszu olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj drugie ucho gotowanym sosem i piecz uszy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10-12 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy gotowe uszy z piekarnika i smakujemy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie pyszne, gotowanie proste, wspólne gotowanie w domu przystawki z uszu wieprzowych!

pieczone w piekarniku uszy wieprzowe-raz spróbowałem i już będzie dość trudno przestać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Uszy wieprzowe - 211   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy