babeczki owsiane z dyni

jasne, zdrowe i bardzo smaczne babeczki z dyni! Babeczki owsiane z dyni mają przyjemny pikantny smak i piękny żółty kolor. Moim zdaniem dynia jest w nich mało wyczuwalna i dobrze smakuje jabłko z cynamonem. Płatki owsiane podczas pieczenia stają się bardzo miękkie. Struktura babeczek jest porowata. Pachnące babeczki z dynią dobrze podawać z pachnącą herbatą ziołową lub mlekiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 69 % 24 g
171 kcal
IG: 13 / 17 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    105 gramów dyni i jabłko pokrojone w kostkę. Zostawiamy 20 gramów dyni do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche składniki: mąkę, Herkules, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś dynię i jabłko do blendera, dodaj jajko, ubij. Nie trzeba doprowadzać do stanu puree, w masie powinny znajdować się małe ziarna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś powstałą masę do miski, dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj suche składniki, zagniataj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Porcje foremek wypełniamy ciastem na 2/3 wysokości. Pozostałą dynię kroimy w małe kostki, układamy na wierzchu każdej formy. Na środku ciasta kładziemy kawałek orzecha włoskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz babeczki w temperaturze 180-200 stopni. około 30 minut do zarumienienia. Schłodzić i podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy