babeczki owsiane z dyni
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
105 gramów dyni i jabłko pokrojone w kostkę. Zostawiamy 20 gramów dyni do dekoracji.
Krok 3:
Wymieszaj suche składniki: mąkę, Herkules, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.
Krok 4:
Przenieś dynię i jabłko do blendera, dodaj jajko, ubij. Nie trzeba doprowadzać do stanu puree, w masie powinny znajdować się małe ziarna.
Krok 5:
Przenieś powstałą masę do miski, dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj suche składniki, zagniataj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 7:
Porcje foremek wypełniamy ciastem na 2/3 wysokości. Pozostałą dynię kroimy w małe kostki, układamy na wierzchu każdej formy. Na środku ciasta kładziemy kawałek orzecha włoskiego.
Krok 8:
Piecz babeczki w temperaturze 180-200 stopni. około 30 minut do zarumienienia. Schłodzić i podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g