Szybkie ciasto szczawiowe

to ciasto pomoże Ci, gdy nie ma czasu na gotowanie! Ciasto szczawiowe jest szybkie i łatwe do przygotowania. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, apetyczne i może nakarmić całą rodzinę. Połączenie zwiewnego, aromatycznego ciasta z wiosennymi zieleniami podbije serce każdego smakosza!
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 65 % 15 g
93 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

galaretki to "ratunek" dla każdej gospodyni domowej, biorąc pod uwagę szybkie tempo współczesnego życia. Przygotowanie jest dość proste i łatwe, a wynik niezmiennie zachwyca wspaniałym smakiem. Cechą takich ciast jest dość płynne ciasto, zwykle na kefirze i różne nadzienia.

w tym przepisie na szybkie ciasto szczawiowe delikatne, przewiewne ciasto doskonale komponuje się ze świeżym i lekko kwaśnym smakiem zieleni.

przede wszystkim musisz włączyć piekarnik o 180 stopni, aby ciasto było równomiernie upieczone i soczyste w środku.

w misce rozbij jaja kurze, wstrząśnij. Wlej kefir do jajek, sól, pieprz i dobrze wymieszaj trzepaczką.

aby ciasto było bardziej miękkie i puszyste, należy przesiać mąkę pszenną. W osobnej misce wymieszaj suche składniki-mąkę i proszek do pieczenia.

dodaj mąkę do miski z kefirem i jajkami. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Konsystencja ciasta powinna być jak naleśniki.

teraz musisz zrobić nadzienie do ciasta. Szczaw opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Odetnij łodygi szczawiu, resztę drobno posiekaj.

koperek również opłucz, osusz i drobno posiekaj.

wlej wszystkie warzywa do miski z ciastem i wymieszaj łyżką.

przygotuj odpowiednie naczynie do pieczenia, przykryj spód papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy.

włóż ciasto do nagrzanego piekarnika piec przez pół godziny lub do momentu pojawienia się ładnej złotej skórki. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianej wykałaczki.

niech ciasto trochę ostygnie. Ostrożnie wyjmij go za pomocą łopatki kuchennej, przenieś na ładne naczynie do serwowania i pokrój na porcje. Gotowe ciasto szczawiowe można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy