Gubadia z suszonymi morelami

słodkie i smaczne Narodowe wypieki tatarskie. Gotuj! Gubadia z suszonymi morelami to pyszne tradycyjne ciasto, które Tatarzy pieczą na wesela i inne uroczystości. W stylu orientalnym luksusowy i pyszny, ze słodkim nadzieniem nasączonym masłem, podbije serce każdego. Dobra opcja na herbatę z Gośćmi.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 58 % 30 g
272 kcal
IG: 13 / 27 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

zaczniemy gotować od tego, że dobrze myjemy rodzynki i suszone morele pod bieżącą wodą. Po włożeniu ich do miski i napełnieniu gorącą wodą z czajnika. Zostawiamy rodzynki i suszone morele w wodzie na 15 minut, następnie odsączamy je i kładziemy suszone owoce na ręczniku papierowym, aby trochę wyschły.

w tym czasie zrobimy ciasto na ciasto. Przesiej mąkę, wlej ją do dużego pojemnika, a następnie dodaj do niej cukier granulowany i sól. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj do nich zmiękczone masło. Nie stopiony! Po prostu zmiękczony w temperaturze pokojowej, dlatego musisz go wcześniej wyjąć z lodówki. Następnie zmiel zawartość miski na okruchy. Zrób to wygodnie rękami.

wlej proszek do pieczenia do miski z powstałym okruchem i wszystko ponownie wymieszaj. Wlej mleko, które powinno być ciepłe-35-40 stopni Celsjusza. Rozbijamy jajko kurze. Wszystko wymieszaj i zagniataj ciasto. Zagniatamy do uzyskania gładkości, następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i usuwamy na zimno na pół godziny.

gdy minie ten czas, rozłóż ciasto na powierzchni roboczej nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.. Pozostaw jedną trzecią ciasta na pokrywkę ciasta, a resztę zwiń w okrąg i rozłóż w naczyniu do pieczenia pokrytym papierem do pieczenia. Kształt powinien być duży, ale możesz użyć kilku małych. Tworzymy boki.

następnie rozłóż nadzienie:

- dolną warstwą równomiernie rozprowadzamy kort,

- drugą warstwą rozprowadzamy wstępnie ugotowany i schłodzony ryż, posypujemy go granulowanym cukrem,

- następna warstwa to rodzynki i suszone morele, które należy wcześniej pokroić na małe kawałki,

-   czwartą warstwą drobno posiekane jajka na twardo, które również należy schłodzić,

- ostatnią warstwą nadzienia będą kawałki masła równomiernie rozłożone na powierzchni warstwy jajka.

rozwałkuj pozostały kawałek ciasta na później w okrąg, przykryj przyszłe ciasto, delikatnie dokręć krawędzie ciasta od dołu, spróbuj ścisnąć krawędzie. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

w tym czasie robimy okruchy, mieszając mąkę, cukier i miękkie masło w misce. Minęło 25 minut-otwórz piekarnik, posmaruj powierzchnię ciasta olejem roślinnym za pomocą pędzla do gotowania. Posyp ciasto okruchami na wierzchu i włóż z powrotem do piekarnika, tylko teraz na 8-10 minut.

koniecznie podawaj gubadię z aromatyczną herbatą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy