skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy gotować od tego, że dobrze myjemy rodzynki i suszone morele pod bieżącą wodą. Po włożeniu ich do miski i napełnieniu gorącą wodą z czajnika. Zostawiamy rodzynki i suszone morele w wodzie na 15 minut, następnie odsączamy je i kładziemy suszone owoce na ręczniku papierowym, aby trochę wyschły.
w tym czasie zrobimy ciasto na ciasto. Przesiej mąkę, wlej ją do dużego pojemnika, a następnie dodaj do niej cukier granulowany i sól. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj do nich zmiękczone masło. Nie stopiony! Po prostu zmiękczony w temperaturze pokojowej, dlatego musisz go wcześniej wyjąć z lodówki. Następnie zmiel zawartość miski na okruchy. Zrób to wygodnie rękami.
wlej proszek do pieczenia do miski z powstałym okruchem i wszystko ponownie wymieszaj. Wlej mleko, które powinno być ciepłe-35-40 stopni Celsjusza. Rozbijamy jajko kurze. Wszystko wymieszaj i zagniataj ciasto. Zagniatamy do uzyskania gładkości, następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i usuwamy na zimno na pół godziny.
gdy minie ten czas, rozłóż ciasto na powierzchni roboczej nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego.. Pozostaw jedną trzecią ciasta na pokrywkę ciasta, a resztę zwiń w okrąg i rozłóż w naczyniu do pieczenia pokrytym papierem do pieczenia. Kształt powinien być duży, ale możesz użyć kilku małych. Tworzymy boki.
następnie rozłóż nadzienie:
- dolną warstwą równomiernie rozprowadzamy kort,
- drugą warstwą rozprowadzamy wstępnie ugotowany i schłodzony ryż, posypujemy go granulowanym cukrem,
- następna warstwa to rodzynki i suszone morele, które należy wcześniej pokroić na małe kawałki,
-   czwartą warstwą drobno posiekane jajka na twardo, które również należy schłodzić,
- ostatnią warstwą nadzienia będą kawałki masła równomiernie rozłożone na powierzchni warstwy jajka.
rozwałkuj pozostały kawałek ciasta na później w okrąg, przykryj przyszłe ciasto, delikatnie dokręć krawędzie ciasta od dołu, spróbuj ścisnąć krawędzie. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
w tym czasie robimy okruchy, mieszając mąkę, cukier i miękkie masło w misce. Minęło 25 minut-otwórz piekarnik, posmaruj powierzchnię ciasta olejem roślinnym za pomocą pędzla do gotowania. Posyp ciasto okruchami na wierzchu i włóż z powrotem do piekarnika, tylko teraz na 8-10 minut.
koniecznie podawaj gubadię z aromatyczną herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g