Wołowina z suszonymi śliwkami w doniczkach

bardzo smaczne, aromatyczne danie z wołowiny w garnku! Wołowinę z suszonymi śliwkami w doniczkach można przygotować nie tylko na obiad z rodziną, ale nawet na ucztę. Danie okazuje się świąteczne, piękne i bardzo smaczne. Suszone śliwki odsłaniają smak mięsa w nowy sposób, sprawiają, że danie jest lekko słodkie i nadaje przyjemny aromat. A gotowanie w garnkach sprawia, że mięso jest szczególnie miękkie i delikatne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 38 % 12 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

Przygotuj składniki. Do tego dania lepiej jest wziąć polędwicę wołową, mięso powinno być świeże. Mięso dokładnie spłukujemy, lepiej nawet namoczyć w zimnej wodzie, pozostawiając na kilka godzin i kilkakrotnie zmieniając wodę, aby usunąć wszystko, co szkodliwe i krew. Kawałki mięsa wyjmujemy z wody i suszymy na ręczniku papierowym.
umyj suszone śliwki, włóż do miski i napełnij gorącą wodą. Zostawiamy go na 15 minut w wodzie, gotujemy na parze. Wyjmujemy suszone śliwki z wody, suszymy na ręczniku papierowym, kroimy na kilka kawałków, jeśli są duże.
musisz wcześniej przygotować gliniane garnki do pieczenia. Należy je zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Pory w glinianych ścianach są nasycone wilgocią, która odparuje podczas pieczenia, dzięki czemu danie będzie szczególnie smaczne, mięso miękkie i delikatne.
ugotuj warzywa. Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski. Obierz cebulę i pokrój nożem na połówki pierścieni.
kładziemy kawałki mięsa na patelni, włączamy ogień i smażymy najpierw mięso bez oleju, aby nadmiar wilgoci odparował i mięso. Pozwól mu dusić się we własnym soku pod pokrywką przez około 10 minut. następnie wlej olej roślinny i smaż mięso na złoty kolor po obu stronach. Dodaj suszone śliwki, cebulę i marchewkę do mięsa, wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 15 minut, aby warzywa stały się miękkie. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. możesz dodać zioła lub inne przyprawy, ale lepiej nie przerywać smaku i aromatu, który nadaje potrawie suszone śliwki.
nasmaruj dno doniczek olejem roślinnym. Mięso z warzywami wkładamy do doniczek, aby wypełniły je w dwóch trzecich. Napełnij wodą lub bulionem, aby płyn był równy z zawartością garnków. Wkładamy do piekarnika i włączamy na 150 stopni. Piec około 1,5 godziny.
wyjmujemy garnki z piekarnika. Jeśli podasz danie w doniczkach, możesz posypać je startym serem na wierzchu i włożyć do piekarnika na kilka minut, aby na wierzchu pojawiła się piękna skórka. Lub połóż mięso z suszonymi śliwkami na talerzu i podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy