skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Do tego dania lepiej jest wziąć polędwicę wołową, mięso powinno być świeże. Mięso dokładnie spłukujemy, lepiej nawet namoczyć w zimnej wodzie, pozostawiając na kilka godzin i kilkakrotnie zmieniając wodę, aby usunąć wszystko, co szkodliwe i krew. Kawałki mięsa wyjmujemy z wody i suszymy na ręczniku papierowym.
umyj suszone śliwki, włóż do miski i napełnij gorącą wodą. Zostawiamy go na 15 minut w wodzie, gotujemy na parze. Wyjmujemy suszone śliwki z wody, suszymy na ręczniku papierowym, kroimy na kilka kawałków, jeśli są duże.
musisz wcześniej przygotować gliniane garnki do pieczenia. Należy je zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Pory w glinianych ścianach są nasycone wilgocią, która odparuje podczas pieczenia, dzięki czemu danie będzie szczególnie smaczne, mięso miękkie i delikatne.
ugotuj warzywa. Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski. Obierz cebulę i pokrój nożem na połówki pierścieni.
kładziemy kawałki mięsa na patelni, włączamy ogień i smażymy najpierw mięso bez oleju, aby nadmiar wilgoci odparował i mięso. Pozwól mu dusić się we własnym soku pod pokrywką przez około 10 minut. następnie wlej olej roślinny i smaż mięso na złoty kolor po obu stronach. Dodaj suszone śliwki, cebulę i marchewkę do mięsa, wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 15 minut, aby warzywa stały się miękkie. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. możesz dodać zioła lub inne przyprawy, ale lepiej nie przerywać smaku i aromatu, który nadaje potrawie suszone śliwki.
nasmaruj dno doniczek olejem roślinnym. Mięso z warzywami wkładamy do doniczek, aby wypełniły je w dwóch trzecich. Napełnij wodą lub bulionem, aby płyn był równy z zawartością garnków. Wkładamy do piekarnika i włączamy na 150 stopni. Piec około 1,5 godziny.
wyjmujemy garnki z piekarnika. Jeśli podasz danie w doniczkach, możesz posypać je startym serem na wierzchu i włożyć do piekarnika na kilka minut, aby na wierzchu pojawiła się piękna skórka. Lub połóż mięso z suszonymi śliwkami na talerzu i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g