tarta z dyni pomarańczowej

cienkie kruche ciasto i delikatne nadzienie o smaku pomarańczowym. To ciasto jest dla tych, którzy szanują tak zdrowe warzywo - dynię. Jak wiesz, Dynia doskonale harmonizuje z owocami cytrusowymi. Ta tarta łączy dynię z pomarańczą i pikantnym cynamonem. Ilość cukru w nadzieniu może się różnić w zależności od słodyczy dyni. Ciasto jest lekkie, umiarkowanie słodkie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 62 % 23 g
194 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj dynię do nadzienia. Kroimy go na kawałki, dusimy do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż dynię na puree. Niech ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj zimne masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz masło z cukrem i mąką, zmiel na okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko solą i zimną wodą. Wlać do mieszanki mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko zagniataj ciasto, uformuj kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powrót do farszu. Usuń skórkę z pomarańczy, wyciśnij 50 ml soku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajka z cukrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj puree z dyni, sok pomarańczowy i skórkę, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cynamon, wymieszaj, aż będzie gładki. Nadzienie jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągłą warstwę o grubości 0,5-0,7 cm, przenosimy do formy wyłożonej pergaminem, formujemy boki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 15 minut. Gdy krawędzie zaczną się rumienić, wyjmij je. Położyłem suchą fasolę wokół boków, ale okazało się, że nie jest to konieczne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie na cieście, piecz w 180 stopniach. 45-50 minut do rumieńca. Ostudzić tartę, wyjąć z formy i podać do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy