skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj dynię do nadzienia. Kroimy go na kawałki, dusimy do miękkości.
Krok 3:
Zmiażdż dynię na puree. Niech ostygnie.
Krok 4:
Zetrzyj zimne masło.
Krok 5:
Połącz masło z cukrem i mąką, zmiel na okruchy.
Krok 6:
Ubij jajko solą i zimną wodą. Wlać do mieszanki mąki.
Krok 7:
Szybko zagniataj ciasto, uformuj kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Powrót do farszu. Usuń skórkę z pomarańczy, wyciśnij 50 ml soku.
Krok 9:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 10:
Dodaj puree z dyni, sok pomarańczowy i skórkę, wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj śmietanę.
Krok 12:
Dodaj cynamon, wymieszaj, aż będzie gładki. Nadzienie jest gotowe.
Krok 13:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągłą warstwę o grubości 0,5-0,7 cm, przenosimy do formy wyłożonej pergaminem, formujemy boki.
Krok 14:
Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 15 minut. Gdy krawędzie zaczną się rumienić, wyjmij je. Położyłem suchą fasolę wokół boków, ale okazało się, że nie jest to konieczne.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie na cieście, piecz w 180 stopniach. 45-50 minut do rumieńca. Ostudzić tartę, wyjąć z formy i podać do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g