Puff z jabłkami marchewką i kremem twarogowym

zwykłe ptysie do domowej herbaty. Gotowanie jest proste i szybkie, ale musisz zaplanować z wyprzedzeniem, aby prawidłowo rozmrozić gotowe ciasto. Krem można również przygotować z wyprzedzeniem, następnego dnia będzie tylko lepiej. Pieczone są dużym arkuszem, a następnie krojone w ciasto. Jedzą tylko schłodzone, więc smak i aromat ujawniają się pełniej.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 45 % 20 g
251 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Gotowe ciasto rozmrozić po przeniesieniu do lodówki, nie otwierać opakowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niezbędne produkty do kremu twarogowo-pomarańczowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj krem. Umyj pomarańczę, usuń skórkę, obierz plastry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miąższ i skórkę pomarańczową przebić blenderem, dodać 2 łyżeczki likieru pomarańczowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij miękkie masło ze skondensowanym mlekiem / nie gotowane/ do uzyskania gładkości, dodaj przecier pomarańczowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź kawałki twarogu, nadal ubijając, aż będzie puszysty. Krem powinien być gęsty, ale przewiewny i plastyczny, o smaku i aromacie pomarańczy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj marchewki i jabłko na średniej tarce, dodaj 1 łyżkę. L. ze szkiełkiem cukru, wymieszaj. Ilość cukru zależy od słodyczy jabłka i smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stół lekko odkurzyć mąką i rozwałkować ciasto o grubości około 0,5 cm. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia na podkładkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na obwodzie ciasta wykonaj płytkie nacięcie cofając się od krawędzi około 0,7 cm / nacinaj tylko górny arkusz, aby podczas pieczenia się podniósł/. Nie trzeba niczego smarować, natychmiast ułożyć 1/2 masy jabłkowo-marchewkowej i wygładzić. Przykryj folią i odstaw na 10-15 minut na próbę. Następnie piec w temperaturze 200 stopni. około 10-12 minut, aż boki się rumienią. Schłodzić bez przykrycia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na schłodzonym cieście rozłóż krem o wysokości około 2 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Opcjonalnie możesz zamknąć boki i ozdobić górę. Podobnie przygotuj drugie ciasto. Wskazane jest wstawienie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Krem stanie się gęstszy, a ciasto bardziej miękkie. Gotowy jest dobrze cięty na prostokąty lub segmenty i podawany jak ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z wyglądu Puff może przypominać ciasto, ale nie jest konieczne nakładanie ciast na siebie - ten krem ich nie nasyci. Tak, a ciasto nie jest na ciasta, jest to raczej otwarte ciasto w pośpiechu i bez problemów, ale bardzo smaczne i to na domowe przyjęcie herbaciane.

nadzienie pod kremem można zmienić na inne owoce, które zostaną połączone z twarogiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy