Babeczka z dyni czekoladowej

Ta babeczka zawsze kojarzyła mi się z Nowym Rokiem. Babeczka jest lekko wilgotna, z jasnym aromatem dyni i mandarynki. Skórkę mandarynki można również dodać do ciasta dyniowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 64 % 38 g
315 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto czekoladowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, kakao, wanilinę, sól i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno zetrzyj miękkie masło z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodawaj jajka pojedynczo, ubijaj do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę do mieszanki jajeczno-maślanej i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec dodaj skórkę mandarynki i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dyniowe. Dynia jest wstępnie upieczona w piekarniku do miękkości i rozgnieciona. Można to zrobić widelcem lub ubić blenderem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij jajko osobno z cukrem, aż będzie puszyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj puree z dyni do mieszanki jajecznej i ubij, aż będzie gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia na przemian układaj ciasto czekoladowe i dyniowe. Jeśli chcesz, możesz zrobić marmurowy wzór różdżką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy