skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ciasto czekoladowe.
Krok 2:

Połącz mąkę, kakao, wanilinę, sól i proszek do pieczenia.
Krok 3:

Dobrze wymieszaj.
Krok 4:

Osobno zetrzyj miękkie masło z cukrem.
Krok 5:

Dodawaj jajka pojedynczo, ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 6:

Dodaj śmietanę do mieszanki jajeczno-maślanej i ponownie wymieszaj.
Krok 7:

Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj.
Krok 8:

Na koniec dodaj skórkę mandarynki i wymieszaj.
Krok 9:

Ciasto dyniowe. Dynia jest wstępnie upieczona w piekarniku do miękkości i rozgnieciona. Można to zrobić widelcem lub ubić blenderem.
Krok 10:

Połącz mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 11:

Ubij jajko osobno z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 12:

Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 13:

Dodaj puree z dyni do mieszanki jajecznej i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 14:

Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj.
Krok 15:

W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia na przemian układaj ciasto czekoladowe i dyniowe. Jeśli chcesz, możesz zrobić marmurowy wzór różdżką.
Krok 16:

Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g


