skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Przygotuj warstwę twarogu: ubij twaróg blenderem. Ubij jajka z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Połącz twaróg i mieszaninę jaj i cukru, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Aby przygotować piaskową bazę, pokrój masło zimne z zamrażarki na małe kostki.
Krok 4:
Zmiel mąkę z cukrem i masłem do stanu bułki tartej. Dodaj sodę, sól i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5:
Połóż pergamin na dnie naczynia do pieczenia, posmaruj boki masłem. Wlej większość okruchów piasku na dno, ubij i zrób boki.
Krok 6:
Rozłóż nadzienie, spłaszcz.
Krok 7:
Rozłóż resztę okruchów piasku. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni przez 40-45 minut do rumianej warstwy wierzchniej (Zajęło mi to 40 minut).
Krok 8:
Smacznego!
Delikatna zapiekanka z twarogiem cytrynowym z niesamowitym kruszonką na wierzchu, podawana ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g