zapiekanka z twarogu z chrupiącą skórką

z miłości do suszonych owoców możesz dodać je do nadzienia. Jesteśmy pewni, że ten przepis docenisz Ty i twoi bliscy.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 55 % 32 g
307 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warstwę twarogu: ubij twaróg blenderem. Ubij jajka z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Połącz twaróg i mieszaninę jaj i cukru, mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować piaskową bazę, pokrój masło zimne z zamrażarki na małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel mąkę z cukrem i masłem do stanu bułki tartej. Dodaj sodę, sól i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż pergamin na dnie naczynia do pieczenia, posmaruj boki masłem. Wlej większość okruchów piasku na dno, ubij i zrób boki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż nadzienie, spłaszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż resztę okruchów piasku. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni przez 40-45 minut do rumianej warstwy wierzchniej (Zajęło mi to 40 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

Delikatna zapiekanka z twarogiem cytrynowym z niesamowitym kruszonką na wierzchu, podawana ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy