skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Ubij masło cukrem pudrem przez kilka minut, aż będzie puszyste, kremowe i cukier puder całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Przetrzyj białka przez sito i dodaj do ubitego masła, dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i w kilku krokach wlej do masy olejowo-jajecznej, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w warstwę o grubości 5 mm. wyjmij warstwę ciasta na sztywnej desce do lodówki na 2 godziny.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. wyjmij schłodzone ciasto, Wytnij foremki do ciastek. W połowie półfabrykatów wykonaj otwór za pomocą mniejszej formy. Piec w piekarniku przez 10-15 minut lub do lekkiego złotego koloru (skup się na piekarniku, ponieważ te ciasteczka są bardzo łatwe do spalenia).
Krok 7:
Schłodzić gotowe ciasteczka.
Krok 8:
Posyp tę część ciasteczka z otworami cukrem pudrem. Nasmaruj drugą część (bez otworów) dżemem. Delikatnie połącz dwie połówki (ostrożnie, ciasteczka są delikatne, kruche).
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g