kruche ciasteczka na białkach

bardzo smaczne, miękkie, kruche ciasteczka.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 33 % 25 g
węglowodany 59 % 45 g
417 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło cukrem pudrem przez kilka minut, aż będzie puszyste, kremowe i cukier puder całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj białka przez sito i dodaj do ubitego masła, dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i w kilku krokach wlej do masy olejowo-jajecznej, dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w warstwę o grubości 5 mm. wyjmij warstwę ciasta na sztywnej desce do lodówki na 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. wyjmij schłodzone ciasto, Wytnij foremki do ciastek. W połowie półfabrykatów wykonaj otwór za pomocą mniejszej formy. Piec w piekarniku przez 10-15 minut lub do lekkiego złotego koloru (skup się na piekarniku, ponieważ te ciasteczka są bardzo łatwe do spalenia).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowe ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp tę część ciasteczka z otworami cukrem pudrem. Nasmaruj drugą część (bez otworów) dżemem. Delikatnie połącz dwie połówki (ostrożnie, ciasteczka są delikatne, kruche).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy