skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
W dużej misce połącz masło o temperaturze pokojowej, cukier, jajko i ubij mikserem z dużą prędkością, aż mieszanina będzie puszysta i jasna.
Krok 3:
Przesiej mąkę, dodaj sól, sodę i cynamon. Wprowadź mieszankę mąki z płatkami owsianymi do płynnych składników. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 4:
Dodaj nadzienie i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Uformuj podkładki ze schłodzonego ciasta i ułóż na blasze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Piec przez 12-15 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić na brzegach, ale wierzch pozostaje lekki i miękki (może się wydawać, że ciasteczka nie zostały jeszcze upieczone-to normalne).
Krok 7:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal / 100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g