skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Do nadzienia jabłka obieramy ze skórki i nasion, kroimy w plastry o grubości 2-3 mm.posyp sokiem z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.
Krok 3:
Dodaj cynamon, mąkę i wymieszaj.
Krok 4:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 5:
W przypadku bazy piaskowej ubij miękkie masło cukrem.
Krok 6:
Dodawaj żółtka pojedynczo, ubijając po każdym.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, ubij, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą.
Krok 9:
Zagnieść lepkie, lepkie ciasto.
Krok 10:
Przenieś ciasto do formy pokrytej naoliwionym pergaminem, wyrównaj szpatułką.
Krok 11:
Rozłóż warstwę jabłka na cieście. Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 30 minut.
Krok 12:
10 minut przed końcem pieczenia ubij białka. Najpierw ubijamy z minimalną prędkością miksera do miękkich szczytów, stopniowo zwiększamy prędkość, dodajemy cukier małymi porcjami, nie zatrzymując ubijania. Ubij białka do ciasnych szczytów (odwrócone białka powinny być nieruchome). Pod koniec ubijania można dodać kilka ziaren kwasu cytrynowego, aby białka były stabilne.
Krok 13:
Ostrożnie rozłóż ubite białka szpatułką na upieczonym cieście z jabłkami, wyrównaj górę. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, aż powstanie złoty kolor.
Krok 14:
Ciasto całkowicie schłodzić w formie, wyjąć i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g