trójwarstwowa szarlotka bezowa

bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach szarlotka! Miękka i delikatna krucha podstawa ciasta pokryta jest aromatycznym nadzieniem jabłkowym. A na wierzchu kremowa, przewiewna beza. Dlatego ciasto nazywa się trójwarstwowym. Wygląda bardzo elegancko. Ten deser nadaje się nie tylko na rodzinne przyjęcie herbaciane, ale może być również podawany gościom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 72 % 33 g
226 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia jabłka obieramy ze skórki i nasion, kroimy w plastry o grubości 2-3 mm.posyp sokiem z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cynamon, mąkę i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku bazy piaskowej ubij miękkie masło cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodawaj żółtka pojedynczo, ubijając po każdym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, ubij, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść lepkie, lepkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ciasto do formy pokrytej naoliwionym pergaminem, wyrównaj szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż warstwę jabłka na cieście. Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    10 minut przed końcem pieczenia ubij białka. Najpierw ubijamy z minimalną prędkością miksera do miękkich szczytów, stopniowo zwiększamy prędkość, dodajemy cukier małymi porcjami, nie zatrzymując ubijania. Ubij białka do ciasnych szczytów (odwrócone białka powinny być nieruchome). Pod koniec ubijania można dodać kilka ziaren kwasu cytrynowego, aby białka były stabilne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie rozłóż ubite białka szpatułką na upieczonym cieście z jabłkami, wyrównaj górę. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, aż powstanie złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto całkowicie schłodzić w formie, wyjąć i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy