ciasteczka Linzera

delikatne , kruche, pyszne ciasteczka. Sylwester! Ogólnie historia tego austriackiego ciasteczka pochodzi z 1696 roku.Plotka głosi, że wyświetla miniaturową wersję ciasta Linzera - pierwszego ciasta w historii. Teraz jest to obowiązkowa noworoczna uczta Europejczyków. Robi się go z wyprzedzeniem i dużo piecze, jest przechowywany w puszkach w chłodnym miejscu. Daje się go nawet rodzinie i przyjaciołom w pięknych torebkach celofanowych.Ogólnie rzecz biorąc , jeśli nigdy tego nie próbowałeś, zrób to koniecznie.Podawać z kawą, herbatą!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 34 % 28 g
węglowodany 56 % 46 g
458 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Takie produkty będą nam potrzebne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło na biało, dodaj cukier puder i ponownie ubij. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmielone obrane migdały. Możesz wziąć nie obrane, wtedy kolor ciasteczek będzie inny . Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.Kto kocha spcje, może dodać cynamon lub wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatajtesto. Nie dodajemy nadmiaru mąki, ciasto rozpadnie się. Zwiń Kolobok i zawiń go w folię. Wysyłamy do lodówki na godzinę. Odłożyłam go na noc. Tak też można.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rano wyjąłem go i zostawiłem na stole na 40 minut. Następnie przeciąłem go na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj na papierze natychmiast przez folię. Pożądane jest, aby warstwa była zwinięta wszędzie w ten sam sposób. Nie tak, że krawędzie są cienkie, a środek jest gruby. Istnieją specjalne wałki do ciasta, w których można ustalić wysokość. I wycinamy figurki. Usuwamy nadmiar ciasta, a ciasteczka pozostają na papierze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzany piekarnik ustawiamy na 180 stopni na 10 minut. Ciasteczka nie powinny się smażyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugą część ciasta rozwijamy w ten sam sposób. Wyciśnij ciasteczka i wyciśnij więcej środka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Które mamy z dziurami , gotowe posypujemy natychmiast jeszcze ciepłym cukrem pudrem. Ale możesz tego nie robić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz rozprowadzamy dżem na ciasteczkach bez środka.Jeśli jest gęsty, podgrzej go w kuchence mikrofalowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A teraz nakładamy połówki środkiem. Wszyscy . Gotowe! Wkładamy je do puszek i wkładamy na zimno. Mogą być przechowywane przez długi czas. Ale zwykle są spożywane szybko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy