skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj maślankę, podgrzewając mleko, a następnie mieszając je z sokiem z cytryny. Pozostaw mieszaninę na pół godziny.
przygotowanie ciasta i ciast:
- mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito 2-3 razy, a następnie dokładnie wymieszać trzepaczką,
- w osobnej misce połącz zmiękczone masło z granulowanym cukrem, lekko ugniataj masło łyżką, a następnie ubij mieszaninę mikserem, aż będzie puszysta. W procesie dodajemy ekstrakt waniliowy,
- rozbij jajko do mieszanki masła i cukru, ponownie dokładnie ubij mikserem. Robimy to również z resztą jaj,
- wlej olej roślinny i ponownie ubij wszystko razem,
- dodaj barwnik do maślanki (powinna być ciepła), mieszaj.
zaczynamy wszystko mieszać. Dodaj jedną trzecią suchej mieszanki do mokrej mieszanki, ubij. Następnie ubij jedną trzecią maślanki z barwnikiem. Nadal Wprowadzamy suchą mieszankę i maślankę z barwnikiem na przemian, za każdym razem ubijając przyszłe ciasto.
podziel gotowe ciasto na 2 części i upiecz dwa ciasta. Zasadniczo może być tyle ciast, ile chcesz - można je upiec osobno lub pokroić gotowe ciasto wzdłuż na pół. Tutaj możesz już fantazjować według własnego gustu. Ale musimy pamiętać, że im mniej ciasta w formie, tym bardziej suche będzie ciasto. Lepiej jest wziąć mały kształt-18-22 cm średnicy.
wyłóż formę (możesz użyć dwóch naraz) pergaminem, wlej do niej połowę ciasta i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. Czas może być potrzebny mniej więcej - wszystko zależy od piekarnika i wielkości formy. Gotowość można łatwo sprawdzić za pomocą wykałaczki lub drewnianego patyczka. Wkładamy go do powierzchni upieczonego ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy. Ciasto będzie gotowe, gdy wykałaczka (kij) pozostanie sucha i czysta.
pozwól ciastom ostygnąć lekko w formie (wystarczy 10 minut), a następnie połóż na ruszcie, aż całkowicie ostygnie. Po owinięciu każdego ciasta folią spożywczą i włożeniu do lodówki na 2 godziny.
przygotuj krem. W misce miksera rozprowadź zmiękczone masło, wlej cukier puder, ubij je razem, aż będą puszyste. Dodaj ser i ponownie ubij wszystko, aż będzie puszyste. W procesie ubijania wlej ekstrakt waniliowy.
składanie ciasta. Wyjmujemy ciasta z lodówki, przycinamy trochę, zostawiamy okruchy do dekoracji. Układamy ciasta jeden na drugim, smarujemy kremem. Warstwa kremu między ciastami jest wyższa - więc ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Posmaruj ciasto kremem na wierzchu i bokach, udekoruj wierzch ciasta i boki okruchami.
gotowe!
P. S. krem, jeśli chcesz, możesz zrobić 2 razy więcej-w tym torcie obfitość kremu to tylko plus.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g