tort czerwony aksamit oryginalny

klasyczny przepis na słynny amerykański deser. Oryginalne ciasto z czerwonego aksamitu zawiera ciastka biszkoptowe o bogatym szkarłatnym kolorze i pyszny krem serowy. W oryginalnej recepturze ciasto piecze się przy użyciu maślanki, którą w skrajnych przypadkach można zastąpić tłustym kefirem. I możesz zrobić Analog maślanki-to łatwe. Takie ciasto nadaje się na prawie każdą okazję, ale będzie wyglądać szczególnie dobrze na stole noworocznym, w święto 8 marca lub można je upiec na Walentynki lub rocznicę ślubu.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 38 % 23 g
węglowodany 54 % 33 g
359 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 25 min

na początek przygotuj maślankę, podgrzewając mleko, a następnie mieszając je z sokiem z cytryny. Pozostaw mieszaninę na pół godziny.

przygotowanie ciasta i ciast:

- mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito 2-3 razy, a następnie dokładnie wymieszać trzepaczką,

- w osobnej misce połącz zmiękczone masło z granulowanym cukrem, lekko ugniataj masło łyżką, a następnie ubij mieszaninę mikserem, aż będzie puszysta. W procesie dodajemy ekstrakt waniliowy,

- rozbij jajko do mieszanki masła i cukru, ponownie dokładnie ubij mikserem. Robimy to również z resztą jaj,

- wlej olej roślinny i ponownie ubij wszystko razem,

- dodaj barwnik do maślanki (powinna być ciepła), mieszaj.

zaczynamy wszystko mieszać. Dodaj jedną trzecią suchej mieszanki do mokrej mieszanki, ubij. Następnie ubij jedną trzecią maślanki z barwnikiem. Nadal Wprowadzamy suchą mieszankę i maślankę z barwnikiem na przemian, za każdym razem ubijając przyszłe ciasto.

podziel gotowe ciasto na 2 części i upiecz dwa ciasta. Zasadniczo może być tyle ciast, ile chcesz - można je upiec osobno lub pokroić gotowe ciasto wzdłuż na pół. Tutaj możesz już fantazjować według własnego gustu. Ale musimy pamiętać, że im mniej ciasta w formie, tym bardziej suche będzie ciasto. Lepiej jest wziąć mały kształt-18-22 cm średnicy.

wyłóż formę (możesz użyć dwóch naraz) pergaminem, wlej do niej połowę ciasta i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. Czas może być potrzebny mniej więcej - wszystko zależy od piekarnika i wielkości formy. Gotowość można łatwo sprawdzić za pomocą wykałaczki lub drewnianego patyczka. Wkładamy go do powierzchni upieczonego ciasta, wyjmujemy i sprawdzamy. Ciasto będzie gotowe, gdy wykałaczka (kij) pozostanie sucha i czysta.

pozwól ciastom ostygnąć lekko w formie (wystarczy 10 minut), a następnie połóż na ruszcie, aż całkowicie ostygnie. Po owinięciu każdego ciasta folią spożywczą i włożeniu do lodówki na 2 godziny.

przygotuj krem. W misce miksera rozprowadź zmiękczone masło, wlej cukier puder, ubij je razem, aż będą puszyste. Dodaj ser i ponownie ubij wszystko, aż będzie puszyste. W procesie ubijania wlej ekstrakt waniliowy.

składanie ciasta. Wyjmujemy ciasta z lodówki, przycinamy trochę, zostawiamy okruchy do dekoracji. Układamy ciasta jeden na drugim, smarujemy kremem. Warstwa kremu między ciastami jest wyższa - więc ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Posmaruj ciasto kremem na wierzchu i bokach, udekoruj wierzch ciasta i boki okruchami.

gotowe!

P. S. krem, jeśli chcesz, możesz zrobić 2 razy więcej-w tym torcie obfitość kremu to tylko plus.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy