skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czerwony aksamit w kubkach z kremem serowym? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim na biszkopt. Weź kefir o zawartości tłuszczu 2,5%, lepiej, jeśli jest ciepły, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem. Weź olej bez zapachu, rafinowany. Mam specjalny barwnik do czerwonego aksamitu, żelowy, rozpuszczalny w wodzie.
Krok 2:
Jak zrobić biszkopt? Weź miskę i przesiej do niej najpierw mąkę, a następnie kakao i proszek do pieczenia. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci i rozbijesz grudki, ale także nasycisz produkty tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej puszyste i przewiewne. Na koniec dodaj cukier.
Krok 3:
Wymieszaj suche składniki trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
W innej misce ubij jajko, wlej masło i kefir, ale nie całość. Zostaw małą część.
Krok 5:
Dodaj barwnik spożywczy do zarezerwowanego kefiru i dobrze wymieszaj. Otrzymasz bardzo jasną mieszankę. Ilość barwnika spożywczego może się różnić, w zależności od producenta i jego koloru. Dodałam łyżeczkę, bo już z taką upiekłam i Wiem, że z mniejszą ilością nie jest tak intensywny kolor. Radzę zacząć od kilku kropli.
Krok 6:
Wlej barwiony kefir do płynnych składników. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Wlej płynną część do suchej, dzięki tej metodzie nie utworzą się grudki w cieście. Wymieszaj trzepaczką. Ciasto okaże się jak płynna śmietana. Przygotuj się na to, że możesz potrzebować mniej lub więcej mąki — skup się na konsystencji ciasta. Nie przejmuj się jasnym kolorem — biszkopt ciemnieje podczas pieczenia.
Krok 8:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Do trifla możesz użyć dowolnego-okrągłego, prostokątnego, dużego, małego. Biszkopt i tak się rozpadnie. Wziąłem pierścień cukierniczy o średnicy 20 cm, zrobiłem spód z folii. Wlać ciasto do formy. Nie musisz go wcześniej smarować.
Krok 9:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika, wielkości formy i grubości warstwy ciasta. Skoncentruj się na wyglądzie herbatnika, określ gotowość wykałaczką-wyjdzie sucha ze środka. Mój piecze przez 35 minut. Uwolnij lekko schłodzony biszkopt z formy, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin.
Krok 10:
Przygotuj krem. Weź ser twarogowy, taki jak Violette, Cremette, Almette. Śmietana o zawartości tłuszczu 33%. I lepiej weź cukier puder, a nie cukier. Ponieważ czas ubijania nie trwa długo, cukier nie będzie miał czasu na rozpuszczenie.
Krok 11:
Jak zrobić krem? Weź miskę, wlej do niej śmietanę, dodaj ser i proszek. Mikserem na niskich obrotach ubij śmietanę przez kilka minut. Najważniejsze jest to, że produkty są mieszane. Nie trzeba osiągać silnej przepychu.
Krok 12:
Wyjmij biszkopt z lodówki i Krusz rękami, aż stanie się grubym okruchem. Weź kubki o pojemności 150-200 ml. wlej warstwę okruchów na dno, ułóż krem serowy na wierzchu torbą cukierniczą. Następnie wsyp kolejną warstwę biszkoptu. I znowu krem. Mam trzy warstwy.
Krok 13:
Nakładam górną warstwę kremu w postaci róż. Udekoruj trifle świeżymi jagodami i liśćmi mięty. Wyjmij deser na godzinę do lodówki w celu namoczenia,a następnie podawaj. Smacznego!
bardzo smaczny deser! Biszkopt okazał się wilgotny, soczysty, nie trzeba go niczego impregnować. Krem rozjaśnił jego słodycz lekką kwaskowatością. Świeże jagody były bardzo przydatne, myślę, że można je umieścić między warstwami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach Czytaj w tym artykule.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g