ciasta na śmietanie z proszkiem do pieczenia

przytulne domowe wypieki na herbatę. Ciesz się sobą i rodziną! Ciasta mleczne na kwaśnej śmietanie są łatwe do przygotowania! Możesz połączyć się z gotowaniem dzieci, które będą zainteresowane najpierw przygotowaniem przysmaku, a następnie jego zjedzeniem. Idealnym rozwiązaniem jest podanie jeszcze ciepłych ciast z gorącym mlekiem lub kakao. Dzięki kwaśnej śmietanie ciasta są szczególnie delikatne i przyjemne - po prostu rozpływają się w ustach!
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 69 % 46 g
335 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

włącz piekarnik na 180 stopni.

wyjmij z lodówki wcześniej odpowiednią ilość masła (można zastąpić margaryną). Do ciasta będzie potrzebować miękkiej konsystencji.

w misce rozbij jajko kurze i ubij je trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj cukier i ponownie ubij, aż utworzy się puszysta, gęsta piana i aż cukier całkowicie się rozpuści.

przesiać całą wymaganą objętość mąki do głębokiej miski, dodać do niej proszek do pieczenia. Odbywa się to tak, że ciasta są miękkie i bujne. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia.

miękkie masło przełożyć do miski z mąką dokładnie zmielić suchymi składnikami. Powinieneś uzyskać miękkie i elastyczne okruchy.

ubite jajko z cukrem wlać do miski z kruszonką śmietankową. Tam dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj zawartość miski i zagnieść miękkie, puszyste ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki na półtorej godziny-powinno odpocząć.

posyp stół mąką, wyjmij wypoczęte ciasto i w razie potrzeby wymieszaj, dodając trochę mąki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o dowolnym kształcie o grubości 1-2 cm za pomocą foremek do ciastek lub babeczek (możesz użyć szklanki) Wytnij ciasta tego samego rozmiaru.

wlej trochę cukru do płaskiego talerza i zanurz każde ciasto na talerzu.

wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub margaryną i ułóż wszystkie ciasta cukrem do góry. Umieść blachę do pieczenia z ciastami w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut. Gdy tylko ciasta się zrumienią, możesz wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika.

niech ciasta trochę ostygną, przełóż na piękne danie i możesz je podać. Ciasta mleczne najlepiej podawać ze śmietaną z produktami mlecznymi-mlekiem, sfermentowanym mlekiem, kefirem lub kakao.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy