chleb dyniowy dietetyczny

zdrowy chleb dyniowy dla zdrowej diety. Ten przepis na chleb można słusznie uznać za dietetyczny. Po pierwsze, zawiera dynię, a po drugie nie zawiera mąki pszennej ani oleju. Zamiast zwykłej mąki stosuje się mieszankę płatków owsianych i migdałów. To połączenie nadaje chlebowi charakterystyczny i niezwykły smak. Taki chleb można podawać zarówno do dań głównych, jak i na śniadanie jako podstawę kanapek. I tylko z herbatą. Smaczne i zdrowe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 46 % 18 g
197 kcal
IG: 17 / 67 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dynia jest wstępnie upieczona w piekarniku i zmielona na puree za pomocą blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Migdały zalać wrzącą wodą przez 15 minut, a następnie spuścić wodę. Myjemy orzechy w zimnej wodzie, uwalniamy je ze skór. Suszymy w piekarniku, okresowo obracając, aby migdały równomiernie wyschły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel migdały na mąkę za pomocą młynka do kawy lub blendera. Otrzymujemy również mąkę owsianą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko i białko solą, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gasimy sodę w kefirze, zostawiamy na 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz jajka, sodę gaszoną w kefirze i puree z dyni. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj płatki kokosowe, mleko i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę owsianą i migdałową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść gładkie ciasto i wlać do naczynia do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy chleb w temperaturze 180 stopni. 30-40 minut do suchej belki. Gotowy chleb całkowicie ostygnie. Smacznego!

jeśli jest już gotowa mąka owsiana i migdałowa, proces robienia chleba będzie szybszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy