ciasto z dyni i pomarańczy

Przygotowanie jest bardzo proste, jak wszystkie ciasta luzem. W końcu nie ma potrzeby ugniatania i zwijania ciasta, wystarczy wlać nadzienie mieszanką suchych składników i wysłać deser do piekarnika. Ciasto jest pyszne, słodkie. Konsystencja ciasta jest delikatna i przewiewna, nadzienie pozostaje soczyste, z przyjemnym smakiem dyni i aromatem cytrusów, jasnym, słonecznym kolorem. Kto jeszcze nie zna smaku dyni, to dobra okazja, aby spróbować !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 71 % 36 g
257 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Olej powinien znajdować się w zamrażarce do momentu, w którym jest to wymagane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj dynię na średniej tarce, usuń skórkę z pomarańczy drobną tarką. Z pomarańczy nożem pokrój skórkę na miąższ, Wytnij plasterki i pokrój je na 4 segmenty. Drobno posiekaj kandyzowane owoce. Dodaj aromat waniliowy lub cynamonowy, który lubi, cukier i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie suchej mieszanki będzie szybsze. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do głębokiej miski, dodaj cukier, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce do mąki. / Jest to łatwe i szybkie, jeśli tarka jest również schowana w zamrażarce. Umyj ręce pod zimną wodą i wytrzyj do sucha. I okresowo zanurzaj masło w mące/. Jeśli to możliwe, zrób wszystko szybko, zmiel masło mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, również szybko zetrzyj. Nie musisz ugniatać, powinieneś dostać okruchy mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij dno dzielonej formy pergaminem, posmaruj masłem, w tym bokami, możesz posypać mąką. / d mój kształt 24 cm / Wlać 2/3 suchej mieszanki, lekko ubijając, aby wygładzić. Połóż warstwę nadzienia na wierzchu, nie naciskaj mocno, spróbuj równomiernie rozprowadzić. Jeśli forma jest nieprzywierająca, wystarczy nasmarować. Lepiej nie używać silikonu, ciasto jest kruche, możesz nie dostać go w całości, ale tutaj zależy od Ciebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A górna, końcowa warstwa-resztki suchej mieszanki, również wygładź. Do tego czasu piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni, natychmiast piec przez około 45-50 minut na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto taki lekki rumieniec w moim piekarniku po 50 minutach, ponieważ dynia okazała się soczysta, wyłączyłem piekarnik i zostawiłem w nim ciasto na kolejne 20 minut. Wszystkie piekarniki są różne, skup się na Kolorze pożądanego koloru, ponieważ nadzienie będzie wilgotne i nie będzie działać jak zwykle. Gotowe ciasto ostudzić w formie, a dopiero potem ostrożnie usunąć i pokroić na porcje. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne. Możesz podawać na ciepło, ale bardziej podobało mi się schłodzone.

Ilość cukru można zmniejszyć do smaku zarówno w cieście, jak i nadzieniu. W dużej mierze zależy od smaku samej dyni i Twoich preferencji, ten przepis jest punktem odniesienia dla słodyczy. Jeśli nie lubisz lub nie lubisz dyni, możesz ją łatwo zastąpić jabłkami.
jak zrobić pomarańczowe kandyzowane skórki zobacz tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy