skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Olej powinien znajdować się w zamrażarce do momentu, w którym jest to wymagane.
Krok 2:
Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj dynię na średniej tarce, usuń skórkę z pomarańczy drobną tarką. Z pomarańczy nożem pokrój skórkę na miąższ, Wytnij plasterki i pokrój je na 4 segmenty. Drobno posiekaj kandyzowane owoce. Dodaj aromat waniliowy lub cynamonowy, który lubi, cukier i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przygotowanie suchej mieszanki będzie szybsze. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do głębokiej miski, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 4:
Zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce do mąki. / Jest to łatwe i szybkie, jeśli tarka jest również schowana w zamrażarce. Umyj ręce pod zimną wodą i wytrzyj do sucha. I okresowo zanurzaj masło w mące/. Jeśli to możliwe, zrób wszystko szybko, zmiel masło mąką.
Krok 5:
Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, również szybko zetrzyj. Nie musisz ugniatać, powinieneś dostać okruchy mąki.
Krok 6:
Zamknij dno dzielonej formy pergaminem, posmaruj masłem, w tym bokami, możesz posypać mąką. / d mój kształt 24 cm / Wlać 2/3 suchej mieszanki, lekko ubijając, aby wygładzić. Połóż warstwę nadzienia na wierzchu, nie naciskaj mocno, spróbuj równomiernie rozprowadzić. Jeśli forma jest nieprzywierająca, wystarczy nasmarować. Lepiej nie używać silikonu, ciasto jest kruche, możesz nie dostać go w całości, ale tutaj zależy od Ciebie.
Krok 7:
A górna, końcowa warstwa-resztki suchej mieszanki, również wygładź. Do tego czasu piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni, natychmiast piec przez około 45-50 minut na złoty kolor.
Krok 8:
Oto taki lekki rumieniec w moim piekarniku po 50 minutach, ponieważ dynia okazała się soczysta, wyłączyłem piekarnik i zostawiłem w nim ciasto na kolejne 20 minut. Wszystkie piekarniki są różne, skup się na Kolorze pożądanego koloru, ponieważ nadzienie będzie wilgotne i nie będzie działać jak zwykle. Gotowe ciasto ostudzić w formie, a dopiero potem ostrożnie usunąć i pokroić na porcje. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne. Możesz podawać na ciepło, ale bardziej podobało mi się schłodzone.
Ilość cukru można zmniejszyć do smaku zarówno w cieście, jak i nadzieniu. W dużej mierze zależy od smaku samej dyni i Twoich preferencji, ten przepis jest punktem odniesienia dla słodyczy. Jeśli nie lubisz lub nie lubisz dyni, możesz ją łatwo zastąpić jabłkami.
jak zrobić pomarańczowe kandyzowane skórki zobacz
tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g