ciasto Kijowskie z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

Zawsze mile widziane eleganckie i bardzo smaczne ciasto Kijowskie! Kijowski tort z najdelikatniejszym kremem na urodziny! Pyszny deser na świąteczny stół na herbatę!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
373 kcal
IG: 6 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj orzechy włoskie blenderem i dodaj do nich 200 gr. dobrze wymieszaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 50 gr. mąki i 1 łyżeczka. l. cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ugotowane białka jaja kurzego do miski i dokładnie ubij na puszystą pianę. Dodaj części 50 gr. cukier i ubij do stanu szczytów-bujnej i stabilnej masy białkowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj naszą masę orzechową 1 łyżkę do powstałej bezy. L. i powoli wymieszaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włączamy i podgrzewamy piekarnik do 140-150 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części, ostrożnie układamy w foremkach z pergaminem, natłuszczonym masłem i wkładamy do piekarnika na półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy przygotowywać krem i rozbijamy jajko kurze na filiżankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 1 herbatę do filiżanki.l. cukier waniliowy, 150 ml. mleko, 180 gr. cukier i dobrze ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowaną bazę kremu kładziemy na najmniejszym ogniu, stale mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty i schładzamy do temperatury pokojowej. Wyjmujemy ciasta z piekarnika, uwalniamy je z pergaminu i wyrównujemy, przycinając do tego samego kształtu. Zostawiamy okruchy do dekoracji ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż masło w misce i ubij na biało. Dodaj części schłodzonej kremowej bazy do oleju, 1 stół.L. koniak i dalej ubijamy. Krem dzielimy na części do warstw i ozdabiania ciast. Jedną trzecią wkładamy do torby kulinarnej, w pozostałej części kremu przesiamy proszek kakaowy i mieszamy krem czekoladowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto na naczyniu nasmarowanym niewielką ilością kremu i nałóż dobrą warstwę białego kremu z torby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze posmaruj i wyrównaj krem na cieście szpatułką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż drugie ciasto na wierzchu i nałóż na nie warstwę kremu czekoladowego szpatułką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Równomiernie posmaruj wierzch i boki ciasta kremem szpatułką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dekorujemy boki ciasta okruchami i wykonujemy gładką siatkę z białego kremu na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dekorujemy brzegi ciasta kremem czekoladowym, robimy osobliwe kwiaty i posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na kilka godzin.

piękne zwiewne ciasto, w połączeniu ze smakiem najdelikatniejszego kremu "Charlotte", prawdziwa świąteczna uczta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy