skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj orzechy włoskie blenderem i dodaj do nich 200 gr. dobrze wymieszaj cukier.
Krok 2:
Dodaj 50 gr. mąki i 1 łyżeczka. l. cukier waniliowy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej ugotowane białka jaja kurzego do miski i dokładnie ubij na puszystą pianę. Dodaj części 50 gr. cukier i ubij do stanu szczytów-bujnej i stabilnej masy białkowej.
Krok 5:
Dodaj naszą masę orzechową 1 łyżkę do powstałej bezy. L. i powoli wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
Włączamy i podgrzewamy piekarnik do 140-150 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części, ostrożnie układamy w foremkach z pergaminem, natłuszczonym masłem i wkładamy do piekarnika na półtorej godziny.
Krok 7:
Zaczynamy przygotowywać krem i rozbijamy jajko kurze na filiżankę.
Krok 8:
Dodaj 1 herbatę do filiżanki.l. cukier waniliowy, 150 ml. mleko, 180 gr. cukier i dobrze ubij.
Krok 9:
Przygotowaną bazę kremu kładziemy na najmniejszym ogniu, stale mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty i schładzamy do temperatury pokojowej. Wyjmujemy ciasta z piekarnika, uwalniamy je z pergaminu i wyrównujemy, przycinając do tego samego kształtu. Zostawiamy okruchy do dekoracji ciasta.
Krok 10:
Rozłóż masło w misce i ubij na biało. Dodaj części schłodzonej kremowej bazy do oleju, 1 stół.L. koniak i dalej ubijamy. Krem dzielimy na części do warstw i ozdabiania ciast. Jedną trzecią wkładamy do torby kulinarnej, w pozostałej części kremu przesiamy proszek kakaowy i mieszamy krem czekoladowy.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na naczyniu nasmarowanym niewielką ilością kremu i nałóż dobrą warstwę białego kremu z torby.
Krok 12:
Dobrze posmaruj i wyrównaj krem na cieście szpatułką.
Krok 13:
Rozłóż drugie ciasto na wierzchu i nałóż na nie warstwę kremu czekoladowego szpatułką.
Krok 14:
Równomiernie posmaruj wierzch i boki ciasta kremem szpatułką.
Krok 15:
Dekorujemy boki ciasta okruchami i wykonujemy gładką siatkę z białego kremu na wierzchu.
Krok 16:
Dekorujemy brzegi ciasta kremem czekoladowym, robimy osobliwe kwiaty i posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na kilka godzin.
piękne zwiewne ciasto, w połączeniu ze smakiem najdelikatniejszego kremu "Charlotte", prawdziwa świąteczna uczta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g