marmurowa babeczka z gorącą czekoladą

bardzo smaczna, porowata i miękka babeczka przypadnie do gustu wszystkim! Marmurowa babeczka to jeden z tych przepisów, który nie jest nudny i chce się powtarzać z częstotliwością.A filiżanka gorącej czekolady rozgrzeje w chłodne wieczory i zanurzy się w bajecznej atmosferze.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 55 % 36 g
375 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem trzepaczką na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj stopione masło i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników. Dobrze zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 2 równe części. W jednej części dodaj proszek kakaowy. Mieszaj przez około 3 minuty. Na tym etapie możesz już włączyć piekarnik do ogrzewania do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj formę do pieczenia ciasta-posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym . Nałóż ciasto na środek łyżką stołową, naprzemiennie łyżką światła z łyżką czekolady.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 gr.30-30 minut. Nie zapomnij sprawdzić gotowości drewnianym szpikulcem lub zapałką, powinien pozostać suchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia babeczki przygotuj gorącą czekoladę. Połam czekoladę na kawałki. Umieść garnek z mlekiem w łaźni wodnej. Podgrzej mleko, a następnie stopniowo dodawaj czekoladę, ciągle mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Niech czekolada się rozpuści. Dodaj sól i wymieszaj. Sól podkreśli smak czekolady. Napój jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij marmurkową babeczkę z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy